Nationaal Park Lauwersmeer

juni - 2017

Details

Afstand 123 km
Start plaats Ryptsjerk
Eind plaats Ryptsjerk
Aangeboden door Johannes

Omschrijving

Route start Rijksstraatweg 17 9256 XD  Ryptsjerk, rit gaat over 123 km naar Nationaal park lauwersmeer.

Rit gaat via start richting Damwâld binnendoor via Bûtefjild over mooie  60 km wegen, Bûtefjild is een prachtige natuur gebied. Het Buitenveld is een natuurgebied in de Nederlandse gemeenten Tietjerksteradeel en Dantumadeel,  gelegen tussen de dorpen Giekerk en Veenwouden, ten noorden van het dorp Hurdegaryp.

Na Dâmwald gaan we richting de Triemen via een mooie slingerweg door een prachtige omgeving.

Na De Triemen gaan we via mooi slingerwegen op naar Kollumerpomp, binnendoor naar Burum ook wel bekend als het dorp met de grote oren kijk maar eens goed om je heen als je er door en lang's rijdt.

Via Burum gaan we op naar Zoutkamp een mooie plek om even uit te rusten gelegenheid genoeg om een terras te pakken. Na Zoutkamp gaan we binnen door het Nationaal park Lauwersmeer wat een schitterende omgeving is hier wat uitleg over het park.

Bij het horen van de naam Lauwersmeer, de wildernis op de grens van Groningen en Friesland, beginnen vogelkenners al te watertanden. In dit gebied van water en eilandjes, bos, rietvelden en ruige graslanden broeden ruim 100 vogelsoorten en overwinteren elk jaar tienduizenden ganzen. In voor- en najaar.  tijdens de vogeltrek, is het vogelfeest het grootst.  Op één dag 30.000 brandganzen zien overvliegen, dat is imposant. De liefhebbers komen ook graag voor bijzondere vogels naar het Lauwersmeergebied, want zij weten dat ze kans maken steltkluten te zien, lepelaars of grauwe franjepoten. Of de zeearend, die hier sinds een aantal jaren broedt. Vergeet niet dat er ook zeeën van orchideeën bloeien, er vossen leven en er Schotse hooglanders en konikpaarden grazen. Maar in en rond het Lauwersmeer draait het vooral om de vogels. Want zij maken dit nationaal park tot een onweerstaanbare wildernis voor elke vogelaar en natuurminnaar. Een vogelparadijs op vroegere zeebodem.Dark Sky Park
Nationaal Park Lauwersmeer heeft sinds oktober 2016 officieel het predicaat Dark Sky Park. Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers 's nachts welkom zijn om die duisternis te beleven. Het Lauwersmeer is een van de laatste plekken in ons land waar het nog echt donker wordt, waardoor hier 's nachts nog een heldere sterrenhemel te zien is. Op sommige dagen is hier zelfs het Noorderlicht te zien. Met het Nationaal Park Lauwersmeer erbij zijn er wereldwijd 41 natuurparken en -reservaten aangeduid als Dark-Sky locatie. Daarvan liggen ongeveer de helft in de Verenigde Staten. Het Lauwersmeergebied is het tweede Dark Sky Park van Nederland. In 2015 kreeg de Boschplaat op Terschelling het predicaat als eerste van ons land.
Na Nationaal park achter gelaten gaan we naar Lauwersoog ook de moeite waard om even langs te gaan.
Zou zeggen rij en geniet is te veel om op te noemen.


Hou er rekening mee als je door het Nationaal Park Lauwersmeer rijdt,rij niet te snel!!!.

Misschien ook leuk om te rijden

6 x Opgeslagen

Downloads

Geen account?

Je kunt geen routes downloaden zonder in te loggen, omdat inloggen vereist is voor een betere gebruikerservaring van routes.

Landen