10 mooiste dorpen in de provincie Drenthe

juli - 2022

Details

Afstand 190 km
Start plaats Appelscha
Eind plaats Appelscha
Aangeboden door Johannes

Omschrijving

De provincie Drenthe heeft naast grote dorpen ook veel kleine prachtige dorpjes. Veel van deze dorpen hebben een eigen prachtige geschiedenis met hun eigen gewoontes en gebruiken. In deze route gaan we door 10 mooie dorpen in Drenthe, via start naar Diever populair onder de motorrijders om een van de vele terrassen plaats te nemen, in de zomermaanden veel toeristen in Diever wat het wel een gezellige dorp maakt. Dan Dwingeloo ook al weer een toeristisch dorp. Het dorp Dwingeloo heeft een prachtige grote groene brink. In de dorpskern staan mooie boerderijen veel met rietgedekte daken. Om de brink heen vind je ook verschillende restaurants en cafés en een aantal winkeltjes. Leuk weetje Dwingeloo is in 2012 uitgeroepen tot groenste dorp van Europa. Op naar Havelte via mooie omgeving. De bijnaam van het brinkdorp Havelte is “De Parel van Drenthe”. Dit komt mede door de verschillende bezienswaardigheden in en rondom Havelte. Een van de bezienswaardigheden is de Havelter Molen. Dit is een korenmolen en elke zaterdagmiddag te bezoeken. Meer hierover zie link: http://www.haveltermolen.nl/ Na Havelte gaan we naar Ruinen.

 

Ruinen is een klein dorp aan de rand van het Dwinglederveld. Ruinen heeft een brink, aan deze kleine, maar mooie brink ligt de Hervormde Mariakerk. Rondom de kern van het dorp vind je vele oude Saksische boerderijen. Ook vind je in deze dorp weer gezellige terrassen. Gees is een klein dorp in de gemeente Coevorden in het centraal zuidelijke deel van de provincie Drenthe. Het is een van de dorpen met een beschermd dorpsgezicht in Drenthe, dit om het authentieke karakter van het dorp te behouden. Een van de bekendste bezienswaardigheden in het dorp is de Steen van Gees een enorme zwerfkei die voor de deur van een restaurant ligt. In de tuin van restaurant De Zwerfkei. ligt een van de grootste zwerfkeien van Nederland 26000 kilo. Dorpsstraat 59, 7863 PB Gees. Orvelte.

 

Het oerdorp Orvelte is tegenwoordig ingericht als een openluchtmuseum. Het hart van het dorp is auto vrij. Je kunt dichtbij (betaald) parkeren. Het dorp heeft vele historische monumenten en je krijgt het gevoel dat je je bevind in de 19e eeuw. Ondanks dat het dorp op een museum lijkt wordt het dorp gewoon bewoond. Een aantal woningen en boerderijen zijn opengesteld voor het publiek, om te zien hoe hier vroeger werd geleefd. Achter elke deur iets weer iets bijzonders te beleven. Oud Aalden. Oud boerendorp Oud-Aalden Om met eigen ogen te zien hoe een Drents esdorp vroeger functioneerde, moet je in het oude gedeelte van het dorp Aalden gaan kijken. Met zijn klinkersweggetjes langs de oude boerderijen is het één van de mooiste buurtjes van Drenthe.

 

Exloo, in het centrum van Exloo is een prachtige schaapskooi. Jaarlijks vind hier ook altijd een schaapsscheerdersfeest plaats met het Nederlands Kampioenschap Ambachtelijk schaap scheren. Ook zijn er diverse andere activiteiten in dit mooie dorp zoals regelmatig een braderie en een festival met oude ambachten. Borger is een klein centrum met diverse winkeltjes en eetgelegenheden. In de bouwvakvakantie is er elke vrijdag een gezellige braderie. De Willibrordkerk is een echte blikvanger in het centrum van Borger. Deze imposante kerk stamt al uit 1826. De populairste bezienswaardig in Borger is de grootste hunebed van Nederland en het Hunebedcentrum waar ook een prachtig museum gevestigd is. Waar rit langsgaat!. Ook vlakbij foto moment Mammoeten staat tegenover hunebedcentrum. Grolloo. Bekend om Cuby & The Blizzards Cuby & the Blizzards is een bekende bluesband uit Assen, die in 1964 ontstaat rond zanger Harry Muskee en sologitarist Eelco Gelling. In de oorspronkelijke bezetting maken ook Hans Kinds (slaggitaar), Willy Middel (bas) en Hans Waterman (de opvolger van drummer Dick Beekman) deel uit van de band. Voor hun eerste langspeelplaat Desolation uit 1966 krijgt de groep een Edison. De tweede LP, Groeten uit Grollo uit 1967, wordt een klassieker in de Nederlandse popgeschiedenis en bevat onder meer het legendarische Somebody Will Know Someday. De 7 leukste dorpen van Drenthe. https://vakantietop7.nl/de-7-mooiste-dorpen-in-de-provincie-drenthe/ Mooiste dorpjes van Drenthe. https://www.mooistedorpjes.nl/nederland/drenthe/ Hier uit 10 dorpen gehaald voor een schitterende rondrit door 10 mooiste dorpen van Drenthe.

Misschien ook leuk om te rijden

21 x Opgeslagen

Downloads

Geen account?

Je kunt geen routes downloaden zonder in te loggen, omdat inloggen vereist is voor een betere gebruikerservaring van routes.

Landen