Landhuizen & Kastelen (Noord-Holland)

juni - 2021

Details

Afstand 122 km
Start plaats Heemskerk
Eind plaats Medemblik
Aangeboden door MC Contact Dordrecht

Omschrijving

Noord-Holland kent wel wat kastelen en Landhuizen, maar enkele hebben we al in route 06 mee genomen en een deel kunnen we met de motor niet goed bijkomen of liggen in parken in zeer stedelijk gebied! Dus we hebben de keus gemaakt niet langs die landhuizen te gaan zodat we niet door steden als Alkmaar, Beverwijk en Haarlem hoeven. We starten wel bij een Slot in Heemskerk wat in gebruik is als Hostel, dus je zou met een overnachting kunnen beginnen. En gaan dan langs velen mooie stolpboerderijen en het Markermeer bij Hoorn naar het kasteel in Medeblik. 

Slot Assumburg
Tolweg 9,
1967 NG Heemskerk

Slot Assumburg dateert waarschijnlijk oorspronkelijk uit de 13e eeuw, maar werd in 1546 verbouwd, en is genoemd naar de buurtschap Assum tussen Heemskerk en Uitgeest. De kracht die het kasteel uitstraalt, is ook meer schijn dan werkelijkheid. Het is in feite een imitatie van een middeleeuws kasteel. De dunne muren zouden een beleg niet hebben kunnen doorstaan. Een dergelijk kasteel wordt doorgaans coulissenkasteel genoemd. Na 1867 bleef het slot onbewoond. Ook de omgeving raakte haar oude glorie kwijt: het park rond het slot verdween. Vanaf 1911 tot 15 januari 2016 was het eigendom van het Rijk. Het slot werd voor één gulden overgedaan aan de staat met de verplichting het slot te restaureren. De restauratie in opdracht van de Rijksgebouwendienst kwam uiteindelijk rond 1980 gereed. De in de nabijheid gelegen oranjerie was al rond 1965 gerestaureerd. In 1933 kreeg de Assumburg haar bestemming als jeugdherberg. Vanaf 2009 werd de 18e-eeuwse kasteeltuin in originele staat hersteld en in 2011 geopend voor het publiek. De kasteeltuin bevat onder meer een fruitboomgaard, een rosarium, een groente- en kruidentuin en een groot formeel gedeelte met hofvijver. 

Kasteel Radboud Medemblik
Oudevaartsgat 8,
1671 HM Medemblik

Kasteel Medemblik is gebouwd in 1288 en een van de vele kastelen in de provincie Noord-Holland, die gebouwd werden mede in opdracht van Floris V. Het kasteel was een zogenoemde dwangburcht want Floris wilde niet alleen een dam opwerpen tegen de veelvuldige infiltraties in zijn gebied door de Friezen, maar ook steunpunten hebben van waaruit hij de pas onderworpen West-Friezen onder de duim kon houden. Het kasteel is thans museum en heeft ook een cafe! 

Misschien ook leuk om te rijden

13 x Opgeslagen

Downloads

Geen account?

Je kunt geen routes downloaden zonder in te loggen, omdat inloggen vereist is voor een betere gebruikerservaring van routes.

Landen