Landhuizen & Kastelen (Friesland)

Details

Afstand 172 km
Startplaats Marsum
Eindplaats Ysbrechtum
Aangeboden door MC Contact Dordrecht

Omschrijving

Zoals in alle noordelijke provincies zijn ook in Friesland wat minder grote landhuizen en kastelen te vinden maar wel grote boerderijen die soms wel op een landhuis lijken. Maar dat zijn niet de historische landhuizen en kastelen die we zoeken, dus wat extra aandacht voor de route, deze is dan ook wat langer dan deel 1 (Groningen). We starten in Marsum bij een State zoals de Friezen een burcht of (versterkt)landhuis noemen.

Poptaslot
Slotleane 1,
9034 HM Marsum 

Het Poptaslot is een parel onder de Friese States en Stinzen (stenen huizen). De ruimten in het Poptaslot zijn nog geheel ingericht en fraai gemeubileerd in de stijl van de 17e en 18e eeuw en als museum te bezichtigen. Rond het Slot is een prachtige tuin met grachten, singels en een overtuin met boomgaard. In Juli en augustus is er ieder uur een rondleiding (afspraak niet nodig). Deze twee maanden is de tuin vrij te bezichtigen en is er een terras op het slotplein.

De route gaat eerst noordelijk met een grote boog om Leeuwarden heen. Als we bij het Prinses Margrietkanaal komen gaan we weer oostelijk en gaan we om het Burgumer Mar en Drachten heen, weer naar het westen, via Terherne naar Joure om de Langwarder Wielen gaan we weer noordelijk naar Sneek en eindige in Ysbrechtum bij het Landgoed Espemastate. 

Espema state
Epemawei 8
8633 KS IJsbrechtum

De Epemastate, in de vijftiende eeuw gesticht door de gelijknamige familie, was vroeger een versterkt huis met een poort en een toren, omringd door een gracht. In de zeventiende eeuw kwam het in handen van Duco Martena van Burmania, die het huis liet verbouwen. In de eeuwen daarna lieten de verschillende eigenaren het huis vaak van uiterlijk wisselen. Zo werd het onder meer voorzien van een neo-renaissancegevel. Tegenwoordig heeft het huis een achttiende-eeuwse vorm. Het witgepleisterde huis ligt in een landschappelijk aangelegd park met een vijver. Begin negentiende eeuw kwam de adellijke familie Van Welderen Rengers op Epemastate wonen. Een deel van het landgoed is nog steeds in handen van een nazaat. Het doet deels dienst als horeca- en trouwlocatie, deels als kantoor. 

Misschien ook leuk om te rijden

2 x opgeslagen

Downloads

TRACK (GPX 1.1) TRACK TRACK & ROUTE

Plaatsen

Drachten