OptiMate4

OptiMate4

Wat er fout ging en hoe te voorkomen.

Ten eerste wil ik TecMate International bedanken voor het helpen met de product omschrijving en de goede service. Mail contact was snel en ze zijn erg behulpzaam geweest.
Waarom deze review / product omschrijving
Het begon rond 23 juni 2015 met een berichtje op de Facebook pagina van 'OptiMate, the battery saving charger'. Waar ik beetje teleurgesteld een foto plaatste van mijn OptiMate4 vol met water. Paar dagen van te voren vond ik het al vreemd dat de lampjes van de OptiMate4 uitwaren. Dacht dat ik gewoon vergeten was de stekker er in te doen na het poetsen.

Maar dat bleek na verder onderzoek dus niet zo te zijn. Toen ik de OptiMate4 oppakte hoorde ik al dat het niet goed zat. Ik hoorde water schudden.

Na openschroeven van de OptiMate bleek die er niet goed aan toe te zijn.

Wat was er nu gebeurd
Zelf was ik in de veronderstelling dat de OptiMate4 waterdicht was. Dit was dus gewoon dom van mij het cijfer wat achter opstaat IP54 en de tekst waterproof op de achter kant deden mij dat vermoeden.

LET OP!!!!! Nu ben ik er dus achter dat deze IP code niet betekend laat hem voor 2 jaar in de stromende regen op de grond liggen. Wat het wel betekend is dat die beschermd is tegen opspattend water over een korte periode. (zie afbeelding hieronder)

Had ik hem tegen de schuur aangeschroefd was er dus niks aan de hand. (TIP: vandaar dat elke OptiMate voorzien is van 4 schroefgaatjes waardoor je hem heel makkelijk tegen de muur kan schroeven)

Doordat er waarschijnlijk al een langere tijd water in heeft gestaan zijn er dingen gaan doorroesten en is er kortsluiting ontstaan of iets dergelijks. Verder zijn er geen stoppen gesprongen en omdat elke OptiMate wat er ook gebeurd de electronica van de motor 100% beschermd, heeft de motor er ook niks mee geleden. Dit is natuurlijk wel een pluspunt je weet nooit wat er allemaal kapot kan gaan als er water bij stroom komt. Of dat dit gewoon dom geluk is geweest? Ik raad het niemand aan om dit te proberen.
Druppellader VS Conditielader....
Technisch als dat ik ben had ik het in de mail over een druppellader. Dit misverstand wil ik dus eerst uit de wereld helpen. De OptiMate4 is geen druppellader maar een conditielader.

Maar wat is een conditielader? Dat dacht ik dus ook, gelukkig kreeg ik er meteen de uitleg bij. De OptiMate4, en nog andere laders uit de OptiMate serie voeren een bepaalde actie uit naarmate de conditie van de batterij. Elke actie van de OptiMate4 zal dus een gevolg zijn van een initiële test van de batterij. Het is dus ten allen tijde veilig om je accu onder de lader te zeten. Voor meer informatie wil ik verwijzen naar de informatie folder. (LINK)

Zo heb je dus altijd een volledig geladen batterij en blijft deze ook gedurende een veel langere periode optimaal presteren, zonder risico op overladen.

Aansluiting en gebruik
Hier kan ik heel snel over zijn. Gebruik is heel simpel stekker er in en de rest gebeurt van zelf. Zitten geen knopen op alleen indicatie lampjes.

Aansluiten op de accu kan doormiddel van accuklemmen. Of zo als ik het heb gedaan met een permanente kabel die je kan weg werken op een makkelijke plaats op de motor. Bij mij CB1000R zal ik anders elke keer het zadel er af moeten schroeven en nu hoef ik alleen de buddyseat open te doen.

Related Posts