Triumph Tiger 800 XRt - Test
Luxe smijt motor voor iedereen.
Het was weer enige tijd geleden dat ik motor had gereden, helemaal op een andere motor dan mijn eigen vertrouwde Honda CB1000R uit 2009.
Ik mocht de Tiger een week uitproberen, moest er wel even op en neer voor naar Alkmaar. Gelijk goed kunnen testen, 155 km snelweg.
Wow wat is die groot!
Dit was het eerste wat ik dacht toen ik er op ging zitten, het lijkt wel een troon. Vooral in vergelijking met het klapstoeltje dat ik gewend ben. Maar de troon went snel. Na het omdraaien van de sleutel wordt je verwelkomt door een mooi display met standaard informatie zoals toerental, snelheid en benzine, maar ook een gearindicator en rijmodus. Het was heerlijk weer toen ik de motor heb getest en heb geen moment gehad dat ik het display niet kon lezen vanwege de zon.
De eerste 150 kilometer waren snelweg van Alkmaar naar huis, saai maar nodig helaas. Kon wel de Cruise control uittesten. Dit was de eerste keer dat ik op een motor reed met Cruise control. In de auto gebruik ik het regelmatig (meer ook uit zelfbescherming). Bediening moest ik even aan wennen, natuurlijk geen boekje gelezen en een beknopte uitleg gekregen. Moest ik hem nu inhouden of hoe zat het ook al weer.... eigenlijk weet ik het nog steeds niet. Maar het werkte en het werkt goed. Je houdt mooi de snelheid die je instelt. Geef je even gas bij om iemand in te halen of net wat sportiever door de bocht te gaan, dan onthoudt hij de snelheid en als je de gas weer los laat, houdt de Triumph weer mooi de snelheid aan. Het rijdt relaxed op snelweg of lange 80 kilometer wegen. Bij remmen en koppelen schakelt hij direct uit, eigenlijk hetzelfde als een auto.
Smijten met de Tiger!
Na wat rustige kilometers om even te wennen was het tijd voor de test. Hoe doet hij het in de bochten, voelt hij niet lomp en stug aan.Niks is minder waar, de Tiger 800 is wendbaar en ligt goed in de bochten. Ik heb de motor uitgeprobeerd op de de 7 Heerlijkheden route en op een paar dijkjes rondom Willemstad. Vraag me niet onder welke hoek je een beetje speling voelt op het voorwiel, of hij bij de 7000 toeren een klein hikje in vermogen voelt. Ik ben geen afgestudeerd motorjournalist, maar gewoon een doorsnee motorrijder.
Ik vond hem goed rijden, de wegligging is goed. Heb geen moment gehad dat ik dacht ik mis vermogen, ondanks het geen race monster is met 95 pk, een gewicht van 202 kg en 79 koppel, heeft de Tiger genoeg power. Ook onderin, als je een keer geen zin heb om terug te schakelen voor een bocht, bokt de Tiger niet tegen.
Helmpje, of regenbui
Triumph heeft de Tiger voorzien van 5 verschillende rij modus, die je zelf ook nog een beetje kan aanpassen. Ik merkte niet heel veel verschil tussen een Sport of Off-Road. Maar het zit hem in de kleine dingen zoals traction control en abs. Wat je bij normaal gebruik niet echt nodig hebt.
Luxe toermotor of vriendelijke kilometervreter, met een sportieve knipoog.
Dit is hoe ik de Tiger 800 XRt het beste kan omschrijven, de zithouding kun je lang volhouden. De versie die ik had gereden had ook handvat- en stoelverwarming, waar ik toch wel een beetje jaloers op ben geworden. Vooral handvat verwarming is heerlijk.
Maar toch nog wel redelijk sportief om een glimlach op je gezicht te toveren. Er kunnen genoeg koffers op voor een paar weken van huis. Ben je op zoek naar een andere motor probeer deze eens uit.
Specificaties
Gereden model | Triumph Tiger 800 XRt |
Cilinder inhoud | 800 CC |
Max Vermogen | 95 PK |
Max Koppel | 79 Nm |
Gewicht | 202 Kg |
Tankinhoud | 19 L |
Vanaf prijs | € 16.700,- |
Foto's
* Deze rij ervaring is mede mogelijk gemaakt door Triumph Nederland