De eerste 1000 km met de Rider 400

De eerste 1000 km met de Rider 400

De review naar een aantal maanden, en een paar km verder.

Ik heb de TomTom Rider 400 nu een paar maanden, ben er zoon 10 a 15 keer mee weg geweest. En heb er ook andere mee laten rijden. Veel dingen uitgeprobeerd en ontdekt. Ik moet zegen ik vind het een goed apparaat. Duidelijk gebruiksvriendelijk, vooral als je eenmaal weet hoe alles werkt en waar alles zit.

Routes rijden met de Rider
Dit gaat goed, voor mij is het een groot pluspunt dat de routes als GPX track kunnen worden geïmporteerd. Voor mij zijn de routes van de website makkelijk om te zetten naar GPX bestand die de TomTom ook snapt. Dit zal in de loop van dit seizoen ook voor oudere routes gebeuren. Alleen ik wil ze wel even allemaal controleren dus kost wat meer tijd. Bijna alle nieuwe routes komen al op dit formaat. Het open van een GPX route in Tyre gaat alleen nog niet helemaal soepel, dus even snel een startpuntje verlegen of iets zit er helaas nog niet in. Omdat het zoveel route punten zijn gaat de berekening in Tyre ook fout. Als ik hier een oplossing voor heb of iemand die weet hoor ik het graag natuurlijk. Route aanpassen op de TomTom zelf is ook onmogelijk. Vind dit nog steeds een groot gemis.

Verder werkt het erg goed, precies zo als je hem op google maps ziet stuurt die je ook. Als je fout gaat probeert die je eerst om te sturen, maar als je eigenwijs doorrijd en daarna de route weer oppakt. Snapt die ook dat je weer verder wilt en niet hele tijd terug stuurt naar een bepaald punt.

Zelf rijdt ik veel met iemand anders die een Garmin heeft, dit gaat soms nog wel eens fout met route berekening. Dan moet je op de Garmin rechtdoor en op de TomTom afslaan. Heb nog niet echt gevonden hoe dit beter kan. Er blijft toch verschil zitten in het bereken van routes en het kaart materiaal. 90% gaat het wel goed. Tegenwoordig plaats ik iets meer waypoints zodat de tussen stukken korter zijn. Dit maakt de kans op foutieve berekeningen natuurlijk kleiner.

Routes maken voor de TomTom
Zelf ben ik geen fan van Tyre of Basecamp/mapsource. Helaas zijn er niet veel andere programma's om routes op te maken. Ik blijf het een gemis van TomTom vinden dat ze niet zelf met een software pakket zijn gekomen. Dit moet zoon groot bedrijf toch wel kunnen maken. Ze zullen hier wel goede redenen voor hebben. Maar tot nu toe moeten we het doen met Tyre of Basecamp/Mapsource. En als je geen Garmin hebt (of via de illegale weg een je kaarten heb geactiveerd) zal je het moeten doen met Tyre. Gelukkig krijg je er wel een pro licentie bij. Er zijn online genoeg handleidingen te vinden hoe je routes moet maken. En iedereen doet het op zijn eigenmanier wat die makkelijk vind. Er zijn natuurlijk meer wegen die naar romenlijden.

Zelf heb ik nog geen mogelijkheid gevonden om tussenstops toevoegen en beginplaats te veranderen van de routes. Heb hier ook met TomTom over gemaild het toevoegen van tussenstops werkt wel maar op het apparaat zelf. En het begin punt verhaal wordt aan gewerkt.

Ook blijft het een geklooi om de route op de TomTom te zetten dit moet je doen door middel van de route naar je SD-Kaart te kopiëren en weer terug in de TomTom te stoppen. Heel erg jammer dat het niet kan via het USB-kabeltje. Ook hier wordt schijnbaar aan gewerkt.

Spannende route
Heb het een paar keer een kans gegeven, maar telkens heeft die het verpest. Misschien kwam dit omdat ik het hier in de buurt getest heb. En dan wist ik zeker dat er een leukere weg bijna naast lag maar daar stuurde die me toch niet langs. Rijdt je ergens op een onbekend plek, weet je niet dat die weg er licht. En wat je niet weet kan je ook niet missen. Als je van A naar B wilt en geen zin om een route te maken. Is het zeker een leuke toevoeging maar heb je een avondje over download dan wat van de website of maak zelf wat. Hier kan je het helemaal naar wensmaken en via Google maps enz een leuke route uitstippelen. Dit geeft nog steeds mijn voorkeur. Het grootste min punt vind ik dat die je relatief nog vaak door druk gebied stuurt.

Aansluiting op de motor
Inmiddels heb ik hem ook van stroom voorzien en de houder perfect gepositioneerd. Zelfs ik kon het, en dat wil wat zeggen. Weet niet of dat het perfect is aangesloten rechtstreeks op de Accu maar het werkt en er is nog niks ontploft. Bijna altijd rij ik dat de TomTom horizontaal is, maar dit is natuurlijk weer een kwestie van wat vind jij handig.

Bediening
Gaat redelijk, ik zal niet zegen perfect ik heb leren racehandschoenen. En dat gaat nog wel eens mis de grote knoppen gaan goed. Maar het is sneller om even je handschoen uit te doen. (natuurlijk niet onder het rijden, maar dan mag je hem toch niet gebruiken). Zonder handschoenen nooit problemen. Als je het weet dat je eerst de TomTom moet instellen en dan je handschoenen aan doen. Is het ook niet zo heel erg, maar we blijven Nederlanders en houden van zeuren.

Met de laatste update 15.202, is het ook mogelijk om de volgorde van de menu's aan te passen mocht je dit willen. En handsfree gesprekken ontvangen stond in het tekst bestandje. Dit zal ik niet weten of het werkt heb geen handsfree setje.

Conclusie
We gaan er nog veel mooie kilometers mee maken. En het is zeker een goede vervanging voor de Garmin's. Ik hoop dat TomTom luistert naar de minpunten die er zijn en dit in meenemen in hun updates.Pluspunten
- GPX Routes
- Routebalk
- Horizontaal en vertical beeldscherm

Minpunten
- Geen route software van tomtom
- Route plannen kan beter
- Handschoenscherm
- Geen routes over zetten via USB kabel alleen via MicroSD

Related Posts