Eindoordeel TomTom Rider 400

Eindoordeel TomTom Rider 400

Na een paar weken testen, het oordeel waar het om gaat: het eindoordeel!

Hardware Om hier mee te beginnen, dit zit allemaal goed in elkaar. Vind de vormgeving mooi, voelt stevig aan. Ook de steunen en kabels zijn sterk genoeg voor de motorrijder met botte kracht. Zelfs de ingebouwde speakers hoor je nog een beetje tijdens het rijden, als je rustig rijdt. Maar de door gewinterde motorrijder heeft wel een headset.

Ik vraag me af hoelang de klepjes van de usb en SD-kaart het houden. Ben geen voorstander van rubbertjes als afsluiting dopje, vaak sluit dit naar een tijd niet meer goed. Dit heb ik natuurlijk niet kunnen testen in die paar weken. Maar tot nu toe sluit het nog heel goed.

Het scherm Werkt goed, zelfs met handschoenen aan. Typen op is soms wat lastiger met dikke handschoen vingers. Het is gewoon een volledig toetsenbord. Dus redelijk kleine knopjes, die dicht bij elkaar zitten. Hoe dat het in de zon is, helaas niet kunnen testen. De zon wilde gewoon niet schijnen toen ik aan het rijden was.

overzicht rider 400 Software De eerste indruk is goed. Overzichtelijk en grote, duidelijke iconen. Soms raakte ik wel een beetje verdwaald in het menu. Vooral bij het plannen van een A naar B route, en spannende route.

Wat ik ook een groot nadeel vind, is dat je niet kan kiezen wat voor type route je wil. Standaard pak hij wat je heb ingesteld. En wil je dit veranderen, moet je eerst de route plannen en dan herberekenen via zoek alternatief. Ik weet dat oudere tomtoms dit wil konden.

De zij-balk met de informatie, nog te rijden afstand, verwachte aankomst tijd, kan je instellen. Dit is voor mij wel een pluspunt. Ook staan hier tankstations op en hoever het nog is naar het station. Leuke toevoeging.

Vooraf geplande routes TomTom heeft nog steeds geen eigen software voor het vooraf plannen van routes. Vind dit een groot gemis. Wel krijg je een gratis licentie voor Tyre, waar je routes mee kan maken. Ik hoop dat ze de TOMTOM MYDRIVE nog aanpassen, zodat je daar vooraf routes kan plannen. Maar dit is koffie dik kijken. Op moment van schrijven kan het alleen nog via Tyre.

Je hebt ook perse een micro SD-kaart nodig om routes die je download of maakt, op de Rider te krijgen. Min puntje, er is namelijk genoeg ruimte op het apparaat. Ander min puntje is dat je de SD-kaart eruit moet halen en met een kaartlezer of iets in de computer moet doen, om dan weer terug in de Rider stoppen. Het was handiger geweest als dit gewoon met usb kabel kon. Het is best een gedoe om het SD-kaartje er in en uit te krijgen, vanwege het afsluitdopje.

Door het ondersteunen van ook GPX routes, is het route rijden met een Rider wel erg veel verbeterd. Ik ga proberen alle routes op de site ook om te zetten naar het formaat wat de Rider kan lezen. Heb het geprobeerd met de 7-heerlijkhede route, dit werkte perfect. In 1 keer omgezet zonder rare bochten en wegen. Dit was eerst nog een groot probleem was. Ik begin enthousiast te worden.

Ik heb voor de 7-heerlijkhede gekozen omdat ik deze route en de weg er omheen redelijk goed ken. Kan ik dus goed testen wat hij doet bij bepaalde omstandigheden. Het is mij niet gelukt om de startplaats van de route te veranderen via de TomTom zelf. Dit is wel een nadeel.

Een ander groot voordeel is, wat soms erg vervelend kon zijn op de Garmin en vorige versies van de Rider, het missen van een bepaald punt in de route. Dit ben ik dus expres op gaan zoeken. Ik moest op een bepaald moment rechts afslaan wat ik dus niet deed. Eerst probeerde de Rider mij terug te sturen naar de route. Moest hele tijd afslaan omdraaien en gek doen. Dit is wel erg vervelend, dit komt misschien omdat ik een groot stuk van de route afweek, maar ik wist dat als ik de weg bleef volgen ik op een T-splitsing uit kwam waar de route langskwam alleen nu moest ik dan links afslaan. In plaats van rechtdoor, wat bij de originele route moet. Eenmaal op dit punt was de Rider mij nog steeds naar een bepaald punt aan het sturen. Ik denk waar ik fout was gegaan. Maar eigenwijs als ik ben ging ik gewoon links en pakte de route weer op. Tot mijn verbazing deed de Rider dat ook. Ik moet zeggen, ik had het niet verwacht. Eerst een paar km aan mijn kop zeuren dat ik om moet draaien en af moet slaan. En dan pakt hij hem toch weer goed op. Dit vind ik een groot pluspunt. Het kwam iets verder op de route ook nog voor, vanwege een weg die niet meer mogelijk is met de motor. Maar dit was maar een heel klein stukje dus eer dat de Rider het door had dat ik fout zat, was ik al weer op de goede weg.

Ook het naar de route rijden gaat perfect. Eenmaal op de route, schakelt die meteen over naar de route. In mijn geval was dit ideaal, want ik had het startpunt midden op een drukke weg gedaan. Dat is niet bij de meeste routes. Maar dit had ik even snel gedaan omdat dit dichter bij mijn huis is. En wilde zien wat er gebeurde.

Plan spannende route Dit is wel de functie waar tomtom reclame mee maakt. Of dat die werkt of niet laat ik in het midden. Het is heel slecht om iets in het midden te laten voor een review, ik weet het. Maar iedereen moet dit voor zichzelf beslissen. Het zal de ene keer ook beter werken als de andere keer. 1 ding is zeker: het werkt beter als de vorige keer.

Je hebt nu de keuze uit 9 verschillende instellingen. Dit is wel een groot pluspunt en maakt de kans op een leuke route ook beter. Je kan kiezen uit 3 niveaus voor aantal bochten en hoogte meters. Hoe die het precies uitrekent of waar die het vandaan haalt, is mij niet helemaal duidelijk geworden.

kronkel route berg route
IK heb een paar stukken gereden met de spannende route aan, die op de kaart het leukste leek. Er zaten inderdaad leuke stukken in de route. Maar bochtjes maken in een 50km weg, door een woonwijk, vind ik minder leuk. Maar het waren bochten, dat moet ik toegeven. Het slingerde aardig. Maar echt leuk rijden is het niet. Mijn voorkeur blijft gewoon routes zelf maken of van andere downloaden.

Maar wanneer je hier geen tijd of zin in hebt, is het zeker een goed alternatief.

Conclusie TomTom heeft goed geluisterd naar de min punten van de vorige versie van de Rider en in mijn ogen deze goed verbeterd. Of dat die beter is als de Garmins moet iedereen voor zich zelf weten. Ik heb het idee dat garmin nog steeds in het voordeel is, om dat ze al langer met goede motor navigatie's op de markt zijn. Daarom meer mensen er bekend mee zijn en meer routes voor te vinden zijn.

Dit wil absoluut niet zeggen dat TomTom met de Rider geen kans maakt. En ik hoop dat ik, door alle routes om te zetten naar het formaat van de Rider 400 en 40, beter de TomTom rijders tot dienst kan zijn. Ik denk dat 80 % van de vragen via de site gingen over of dat de route ook voor TomTom te downloaden is. In het verleden was dit erg veel werk. Maar het ziet er naar uit dat het goed gaat komen.

Pluspunten - Duidelijk scherm
- Spannende route
Minpunten - SD kaart voor routes
- Route halverwege en startpunt aanpassen niet mogelijk
- Geen standaard meegeleverde auto onderdelen. Alleen bij premium pakket + € 100

Related Posts