Tripy II het andere navigeren.

Tripy II het andere navigeren.

De GPS voor onvergetelijke tochten, maar is het dat ook?

Zelf had ik nog nooit van de Tripy gehoord, maar na een mailtje kreeg ik een test exemplaar. Heb wat gezocht op internet, maar heel veel kon ik er niet voor vinden. Het is niet zo commercieel als TomTom of Garmin. Maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat het slecht is.

Eerste indruk
Navigatie zelf is heel robuust, stevig met grote duidelijke echte knopen. Het is geen Touch screen wat een voordeel en een nadeel is. Ook het scherm is geen kleur. Dit is beter afleesbaar in de zon, maar maakt het menu wel minder duidelijk en mooi om naar te kijken. Ook een punt wat opvalt is dat er geen extra kabels voor aansluiting op de motor bij te vinden zijn. Dit komt omdat de Tripy een batterij heeft die 15 uur mee kan en snel is op te laden naar 80 %. Dus externe voeding op de motor is niet nodig, dit is wel erg handig. Heb zelf niet uitgetest of dat die de volle 15 uur haalt. Maar al is het de helft, dan is het nog meer als genoeg voor de meeste toertochten.

Installatie
Helaas kreeg ik de Tripy met geen mogelijkheid op mijn pc geïnstalleerd, heb het ook nog op een andere p.c. geprobeerd, maar zelfde. Of dat het aan mij ligt of de ondersteuning van tripy weet ik niet. Maar echt gebruiksvriendelijk is dit niet. Bij de TomTom en Garmin is het Plug and Play, dit hoort ook te zijn bij de Tripy. Helaas was dit bij mij niet het geval dus verder ga ik hier geen uitspraak over doen, het is mij gewoon niet gelukt. Helaas komt dan deze review wel op wat puntjes te kort omdat ik niet alles heb kunnen testen. Ook mac osx wordt niet ondersteunt, op de website staat dat er vmware fusion geïnstalleerd moet worden, dit zag ik ook niet echt zitten.

Gebruik
Dit vond ik erg wennen, de pijlen en de oke-knop werken goed. Het is alleen erg wennen dat het geen Touch screen is, al werken deze knopen echt goed met handschoenen aan. Ook heb je weer echt het oude gevoel van een knop, wat je op de meeste nieuwe apparaten wel mist. Alleen straatnaam in vullen duurt wat langer, maar dat doe je ook niet heel vaak.

Verder zijn de icoontjes en menu handig ingedeeld, je kan er zo mee aan de slag. Als je hem opstart staan er meteen al een hoop routes in. Het zijn wat oudere routes en door heel Europa, dus de kans dat er 1 in de buurt zit die je ook echt wil gaan rijden is klein, maar het is toch leuk dat ze er op staan.

Het navigeren
Dit heb ik niet echt kunnen testen omdat de software niet geïnstalleerd kon worden en ik hem wilde testen op het navigeren van vooraf geplande routes. Maar het gaat wat anders dan we gewend zijn. Ten eerste werken ze standaard met een pijlen systeem, dit ziet er erg goed uit en leid ook minder af dan een hele kaart. Ook is er geen mogelijkheid om gesproken instructies te krijgen, wat ik een groot nadeel vind. Zelf kijk ik heel weinig op mijn scherm. Dit ligt ook aan het type motor, ik heb namelijk een nakend bike. Als ik op het scherm moet kijken, kan ik me niet echt meer concerteren op de weg. Heb je een motor waar je net wat anders op zit, zal dit anders zijn.

Wel is er een mogelijkheid, als je naar een startpunt of gewoon van A naar B navigeert, om te kiezen voor Vrijetijdsroute. Dit is hetzelfde als Garmin's Bochtige wegen en TomTom's Kronkel route. Altijd leuk om een keer uit te proberen als je ergens heen rijd, maar meestal valt het tegen.

Algemenen Conclusie
Voor mij was het helemaal niks. Kreeg de software niet geïnstalleerd en kon er gewoon niet aan wennen. Denk wel dat als je meer offroad gaat of op plekken gaat rijden waar het kaartmateriaal niet zo goed is, je met de tripy II het beste uit de voeten kan. Volgens mij is die hier ook meer voor bedoelt. Niet echt voor de mensen die gewoon op zondag een leuk ritje willen maken en er niet te veel tijd aan willen besteden. Op de website staat ook dat het op dakar en in de Rally sport wordt gebruikt. Daar lijkt het me ideaal voor. Al met al is het een goed navigatie systeem, maar niet voor iedereen weg gelegd. Zit je te twijfel om er 1 te kopen, zoek dan eerst goed uit of dat het wat voor je is.

Related Posts