Garmin Virb eindoordeel

Garmin Virb eindoordeel

Naar een goede 4 weken de Virb in mijn bezit gehad te hebben, moet die nu echt terug. Maar niet voordat ik mijn laatste oordeel er over heb gegeven.

In de 4 weken dat ik de Virb heb gehad, heb ik er zo veel mogelijk mee willen doen. De Virb ging overal mee naar toe: op de motor, met het mountainbike, dan hing die weer in de boom te wachten tot er vogels kwamen eten. Met dit mooie weer gaat die ook mee het zwembad in. Dat ik zoveel heb getest kwam mede doordat ik nieuwe technologie en speeltjes leuk vind. En vooral omdat ik elke keer twijfels heb over het wel of niet aanschaffen van een Virb of action cam in het algemeen.

De twijfel
Deze twijfel zit hem niet zozeer in het apparaat, maar meer in de filmpjes die eruit komen. Ligt het nu aan mij, dat motorrijden alleen spectaculair is als er iets mis gaat? Om dat uit te proberen, dat ging mij iets te ver. Vandaar de twijfel of het wel leuk blijft en niet alle filmpjes hetzelfde worden. Ik heb ook nog een beetje getest op andere plekken van de motor, maar kon nog niet echt een goede plek vinden. De filmpjes die ik zelf leuk vind om te kijken, hebben ook wel wat dingen gemeen: het zijn spectaculairdere!

Filmpjes met meerdere camera's en door professionals in elkaar gezet. Maar denk niet dat je zulke filmpjes kan maken als je gewoon aan het motorrijden bent met 1 camera. Of je moet echt gaan rijden om er een leuk filmpje van te maken, maar dan ben je weer niet echt aan het motorrijden.

De leuke dingen
Gelukkig zijn die er ook maar genoeg. De Virb werkt makkelijk en het bewerken ook. In de nieuwe versie van het edit programma kan je tekst bijvoegen, dit gaf ik in de eerdere review aan te missen. Denk dat ze het gelezen hebben. Zodat je snel een leuk filmpje van de dag hebt, wat je ook hebt gedaan. Ook de gps is een goede toevoeging, de kaarten bij motorrijden en de snelheid enzo bij andere sporten, is zeker leuk om terug te kijken en te laten zien aan andere. Dit vind ik een groot pluspunt ten opzichten van de gopro.

Beeldkwaliteit is goed, heb alle filmpjes gemaakt in 1080p en het ziet er gewoon goed uit. Niks op aan te merken. Het schermpje is van minderen kwaliteit, het terug kijken gaat wel, maar je ziet nog niet goed het eindresultaat. Wel is het ideaal om te kijken of je hem wel goed heb staan.

De grote schuifknop om op te nemen vind ik ideaal, heb hem voornamelijk op mijn stuur gehad en je kan hem heel makkelijk onder het rijden aan of uit zetten, zelfs met handschoenen aan.

De minder leuke dingen
Helaas zijn die er ook. Bij mij is de Virb een X aantal keren vastgelopen en kan er niet echt achter komen wat de oorzaak is. Misschien lossen ze dit nog op met een firmware update, het is natuurlijk een redelijk nieuw apparaat waar nog kinderziektes inzitten. Ook de microfoon is gewoon ronduit slecht te noemen als je wat rij wind hebt, dit is jammer. Er zijn wel hulpstukken voor te kopen, maar toch liever zonder. Weet ook niet of het dan is opgelost.

Vond sommige beelden nog heel schokkerig, ook met de stabiliteit functie aan, dit ligt ook aan waar je hem bevestigt hebt. Bij mij zat hij op het stuur, met motorrijden ging dit nog wel als je goed asfalt hebt, maar met mountainbike was het eigenlijk gewoon niet te doen. Denk wel als je hem bijvoorbeeld op je helm hebt bevestigt, dat dit minder is.De prijs
Ook dit Hollands onderdeel bespreken we natuurlijk. De Garmin Virb Elite (met GPS en Wifi) kost op de website van Garmin € 399,- en de Garmin Virb € 299,- dit is nog goed te overzien. Het grote nadeel is dat je dan nog niet klaar bent, er moet namelijk nog een sd kaartje bij. 16 Gb is aan te raden, ik heb hem getest met 8 Gb. Maar dan kan je net geen uur opnemen op 1080p, je moet hem vaak leeg maken dit is minder handig.

Dit zijn nog niet echt de kosten. Maar er moeten eigenlijk ook nog wel een extra steun bij. De Virb wordt geleverd met 2 plaksteunen en een klem. Als je de Virb bijvoorbeeld op je stuur wilt bevestigen moet er een stuursteun bij, die kost toch weer € 24,95, bij het pakket wat ik kreeg zat hier een extra houder bij voor de Virb zelf (het gedeelte waar die inklemt). Volgens mij is dit niet standaard. Het is wel heel handig want je kan hem bijvoorbeeld makkelijk op 2 plekken bevestigen, hoef je hem alleen maar om te klemmen. Voor zo'n houder betaal je ook weer € 20 ongeveer. Dit kan dus allemaal best in de kosten gaan lopen. Dit is jammer want dan wordt het toch een duur grapje. Eer dat je goed gesteld bent, ben je toch ongeveer 50 a 100 euro verder, houdt hier rekening mee.

Algemene conclusie
Garmin maakt een hele goede zet in de actioncam wereld, er zijn nog wel wat dingen die ze moeten verbeteren. En min punten zal je met iedere camera hebben, zoals de dure extra hulp stukken. Het niet kunnen maken van leuke filmpjes moet je natuurlijk niet op de apparatuur afschuiven, dit ligt gewoon aan je zelf.

Ten slot
Wil ik dit filmpje jullie eigenlijk niet onthouden, ook al schaam ik mij er een beetje voor. In mijn zoektocht naar beteren camera posities voor spectaculairdere filmpjes was ik iets te enthousiast en had ik hem op de as van het achterwiel gedaan. Niet bij nagedacht dat, dat wel eens kon gaan draaien. Zie hier het resultaat.

Related Posts