Garmin Zūmo 590LM

Garmin Zūmo 590LM

Het nieuwe topmodel van Garmin motornavigatie.

In de doos
Bij het uitpakken van het 590LM testmodel zien we dat alles aanwezig is om op zowel de motor als in de auto te navigeren. Stuurbeugels en voedingskabels voor de motor en een autolader met zuignap zijn aanwezig.

De eerste indruk
Het is gelijk duidelijk dat het scherm van de 590LM een stukje groter is dan dat we tot nu toe hebben gezien bij Garmin. Daarbij heeft Garmin gekozen voor een nieuwe houder voor de Zümo 590LM waarbij alleen bij de autohouder een speaker is voorzien. Op zich logisch want op de motor hoor je niets van een externe speaker, het gebruik van een headset is nu wel een vereiste als je de gesproken instructies wil horen.

Wat opvalt bij de nieuwe houder voor de motor dat er een serieuze kabelboom aanzit. Tevens is ook de houder flink aan de maat waardoor deze veel ruimte op het stuur in gaat nemen, ook als je gaat rijden zonder navigatiesysteem.

eerste indruk

Route inladen
Routes inladen gaan, zoals we gewend zijn van Garmin, via BaseCamp. Wanneer je hier een beetje mee overweg kan is het goed te doen, zeker als er een bestaande route voor handen is.

Een verbetering is dat wanneer de routes op de Zümo zijn gezet en deze wordt gestart er een melding verschijnt dat er nieuwe routes zijn gevonden met de vraag of je deze gelijk wil importeren.

route importeren

Helaas is er ook een minpunt, wanneer de route uit meer dan 29 viapunten bestaat wordt deze automatisch opgesplitst in twee trips ofwel routes. Dat kan buitengewoon onhandig zijn wanneer je lekker aan het rijden bent. Daarnaast wordt het lastig je tijd tot bestemming in te schatten. Het lijkt er ook op dat dit niet uit te schakelen is via de instellingen menu's.

waypoint split

Op pad Navigeren met de nieuwe Zümo is zoals we gewend zijn van Garmin. Een leuke nieuwe feature is de 3D weergave en de mogelijkheid om de scherm oriëntatie aan te passen zodat je de 590LM ook verticaal kan gebruiken . Daarnaast is na de optie 'bochtige wegen' ook de 'offroad' optie toegevoegd. Nu heb ik geen motor voor offroad maar als je dat wel hebt kan het een leuke toevoeging zijn.

staand 1 staand 2

Een ander handigheidje is het optiemenu tijdens het navigeren. Middels het instellingen menu kunnen er opties worden toegevoegd of verwijderd.

menu

Andere nieuwigheidjes De nieuwe Zümo is naast de bovenstaande voorzien van nog een aantal nieuwe mogelijkheden. Zo is het nu mogelijk de Garmin Virb te bedienen en ook kun je de 590LM als mediaspeler gebruiken.

virb menu

Ook is de Zümo 590LM voorzien van rijbaan assistentie, live verkeersinformatie (abonnement vereist) en bandenspanningscontrole systeem, die we al kende van de Zümo 390LM.
Conclusie
Al met al is de nieuwe Zümo 590LM een navigatiesysteem met een legio aan mogelijkheden. Garmin lijkt zich hiermee te richten op de doorgewinterde motorrijder die houdt van veel comfort aan boord op de lange ritten die hij maakt.

De gebruikersinterface heeft een nieuwe update gehad zodat alles er weer fris en bij de tijd uitziet. Het optiemenu tijdens de navigatie is erg handig.

Minpunt is wel de grote houder en kabels die daar aan verbonden zijn, al is het met het oog op het plaatsen en loshalen van het systeem wel begrip voor op te brengen. Alleen compacter zou beter zijn geweest.

De nieuwe mogelijkheden zijn een leuke toevoeging. Maar als je kijkt naar waar het om draait, het navigeren, voegt het weinig toe. Zeker als de adviesprijs van 649 euro in de vergelijking wordt meegenomen.

Related Posts