TomTom Rider 550

TomTom Rider 550

Het laatste model van dit populaire motor navigatie.

De Rider 550 is ten opzichte van zijn voorgangers een stuk sneller geworden en heeft nu Wifi, dit maakt het updaten van de Rider 550 en synchroniseren van routes een stuk makkelijker. Geen geprul meer met kabeltjes of je telefoon koppelen, gewoon aanmelden op het wifi netwerk en je nieuwe update en routes staan er op.

Eerste indruk

Alles voelt een stuk sneller aan dan op mijn oudere TomTom Rider 400. Dit merk je al meteen bij het opstarten, dit is vele malen sneller. Ook het menu en selecteren van bijvoorbeeld een route gaat veel beter. Waar je op oudere modellen nog wel even geduld moest hebben, is dit gewoon klik en klaar.

Verder is veel hetzelfde gebleven. Wel zijn er leuke nieuwe functies, zo kan de TomTom Rider 550 berichtjes van je telefoon voorlezen en is er een koppeling met Siri en Google Now.

Aansluiting op de motor

Bij de TomTom Rider 550 is alles meegeleverd om hem goed op de motor te kunnen monteren.
Een houder voor op je stuur en een kabel om de Rider van wat stroom te voorzien als je aan het rijden bent. Mocht het niet helemaal lekker passen, het systeem om het te monteren is van Ram mounts. Zij hebben tal van oplossingen om de TomTom Rider 550 op iedere motor te monteren.

Het aansluiten is verder makkelijk, als je motor het toelaat tenminste. Dit verschilt natuurlijk per motor. Er zit wel een accu in maar de voorkeur gaat toch om hem op stroom aan te sluiten, kom je net wat verder mee.

Veel van hetzelfde

Er is qua software in mijn ogen niet heel veel veranderd, je hebt nog steeds de mogelijkheid om van A naar B te rijden, een spannende route te plannen of natuurlijk vooraf geplande routes te rijden.

Je kunt wat dingen naar eigen wens aanpassen, zoals schermkleuren en wat je wel of niet op je scherm wilt zien tijdens het rijden.

Wifi

Naast de snelheid is het hebben van wifi echt een handige functie. Nu staan je routes van mydrive bijna meteen op je navigatie. Helaas als je een route van motorroutes.net wilt downloaden heb je nog wel een pc of laptop nodig. De mydrive app voor telefoon ondersteund niet het uploaden van GPX bestanden en de mydrive webversie werkt niet heel lekker op je telefoon. Dit vind ik wel een gemiste kans.

Routes uit het tomtom assortiment lukt wel, maar dat is hier wel een beetje vloeken in de kerk natuurlijk.

Eerste conclusie

We gaan de TomTom zeker nog mee nemen op een motorrit, om te kijken hoe die het in praktijk doet. De eerste indrukken zijn goed, het zijn kleine verbeteringin op de basis die met de 400 gelegd is. Of dat het een upgrade waard is als je al een 400+ rider heb? Persoonlijk denk ik van niet. Zeker niet als je hier nog over te spreken bent.

Maar zoek je een motor navigatie en heb je geen zin om een cursus van 3 dagen voor te moeten volgen om hem te begrijpen. Dan is de Rider 550 zeker een aanrader, gebruiksvriendelijk en met genoeg opties voor de meeste motorrijders. De spannende route plannen en gebruiksvriendelijk interface maakt het een allemansvriend.

Wil je offroad rijden of heel specifieke routes plannen, dan kan je de TomTom beter overslaan.

* Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met TomTom

 

Related Posts