Je motorrijbewijs halen

Je motorrijbewijs halen

wat kost het?

Wat kost het halen van je motorrijbewijs? Het antwoord op die vraag kan behoorlijk wisselen. Lees hier wat je ongeveer kunt verwachten en waarmee je rekening moet houden. “Belangrijk is dat je elke les vooruitgang boekt, zodat je geen les te veel hoeft te volgen”, zegt Vincent Gaus van De Motortrainer.

“Het is logisch dat je vooraf graag wilt weten wat je ongeveer kwijt zult zijn. Omdat een rijopleiding maatwerk is, wisselt dat per persoon”, zegt Gaus. Met zijn bedrijf De Motortrainer in Amsterdam leidt hij nieuwe motorrijders op. Daarnaast geeft hij specialistische motortrainingen, gericht op onder andere bochten, rijvaardigheid en offroadrijden. “Staar je niet blind op aanbiedingen of pakketten”, zegt Gaus. “De kans is namelijk groot dat je daar overheen gaat en extra kosten zult gaan maken. Kijk daarom goed naar het totaalplaatje”, adviseert hij.

Bepalend in het benodigde aantal lessen, is het hebben van een autorijbewijs. Als je al ervaring hebt in het verkeer, zul je over het algemeen minder motorrijlessen nodig hebben dan iemand zonder autorijbewijs. Ben je een natuurtalent? Dan heb je volgens De Motortrainer minimaal 10 lessen van 1,5 uur nodig om ervaren en zelfverzekerd de weg op te kunnen. Hiervoor zou je het kunnen redden met een startpakket van €1000 (15 uur les inclusief examens AVB en AVD). “Vaak hebben mensen 15 tot 20 lessen van 1,5 uur nodig, en nemen ze naast ons startpakket (€1000) een of twee aanvullende pakketten van vijf lessen (€350). Als je moeite hebt met bepaalde onderdelen of nog geen autorijbewijs hebt, dan heb je hoogstwaarschijnlijk meer dan 20 lessen nodig.”

Bijkomend zijn de kosten die je bij het CBR maakt voor je theorie-examen (€31,50) en de Gezondheidsverklaring (€34,80).

“Ik kan pas een redelijke inschatting maken van hoeveel lessen iemand ongeveer nodig zal hebben als ik iemand zie rijden. Tijdens de intake neem ik daar uitgebreid de tijd voor, om te zien hoe soepel iemand op de motor zit, hoe snel aanwijzingen worden opgepikt en hoe zelfverzekerd hij/zij is.” Een garantie is zo'n schatting niet, omdat je nooit met 100% zekerheid kan voorspellen hoe iemand zich ontwikkelt in het opleidingstraject. Mensen die ervaring hebben op schakelbrommers zijn meestal in het voordeel, ziet Gaus. Ook helpt het als je een autorijbewijs hebt en dus ervaring hebt in het verkeer.

Na de intake stelt Vincent een persoonlijk lesplan op, waarmee de cursist doelgericht naar zijn examens kan toewerken. “Prioriteit voor mij is dat mijn cursisten elke les vooruitgang boeken en dus geen les te veel hoeven te betalen. Op die manier ga je goed voorbereid en zelfverzekerd het examen in zodra je er klaar voor bent. Dat verhoogt niet alleen de kans op slagen, maar ook je eigen veiligheid zodra je zelfstandig de weg op mag.”

Meer informatie over motortrainingen en motorrijles bij De Motortrainer vind je hier: https://demotortrainer.nl/

De belangrijkste punten op een rij:

  • Laat een goede inschatting maken van het aantal lessen dat je nodig zult hebben.
  • Bekijk het totaalplaatje, staar je niet blind op aanbiedingen.
  • Zorg dat je elke les vooruitgang boekt om overbodig lessen te voorkomen

 

Type leerling Aantal lessen nodig
Natuurtalent met autorijbewijs 10 – 12 lessen van 1,5 uur
Vlotte leerling met autorijbewijs 12 – 15 lessen van 1,5 uur
Gemiddelde leerling met autorijbewijs 15 – 20 lessen van 1,5 uur
Onervaren leerling 20 – 30 lessen van 1,5 uur

Let op: deze tabel is gebaseerd op gemiddelden. Iedere cursist is anders en volgt zijn eigen lesroute richting examen.

Foto door: Tom Bergman

Related Posts