Nikkei extreme 360

Nikkei extreme 360

De wereld is niet meer plat.

Vorig jaar reviewde ik al de Nikkei Xtreme x6, nu heeft Nikkei weer een nieuw speeltje op de markt gebracht namelijk een 360° actioncam.


360° actioncam, wat is dat nu weer.

Voordat ik de echte review begin, eerst een korte uitleg wat een 360° camera is. Met de opkomst van VR-brillen is dit een redelijke hype: foto's en filmpjes waar je in rond kan kijken, zodat het lijkt of je er middenin zit. Op YouTube, Facebook en op enkele andere sites zie je dit al regelmatig voorbij komen. Daarvoor zijn speciale opstellingen met meerdere camera's nodig om of een speciale 360° camera. Dat je rondom kan filmen of een foto kan maken.


De Nikkei Xtreme x360 is zo'n speciale camera. Door middel van 2 gebolde lenzen kan hij alles rondom zich heen in 1 take vastleggen.


Verpakking

Zoals je van Nikkei gewend bent zit weer alles wat je nodig hebt in de doos. Kabels, mounts, sd-kaart, tripod en natuurlijk de camera. Je hoeft in principe niks meer bij te kopen, wat ook wel eens lekker is.


De camera zelf

De extreme X360 lijkt erg veel op de X6 alleen dan is het schermpje vervangen door een extra lens en zit de bediening bovenop. Er zit geen extra bescherming over de camera. Heel extreme sporten zal ik ook afraden wanneer je de camera een beetje heel wilt houden. Een krasje of scheur in je lens is zo gemaakt. (Weet ik uit eigen ervaring) Deze action cam is ook niet waterdicht. Wat natuurlijk in dit regenachtige Nederland wel een minpuntje is.


Bediening en schermpje zitten bovenop de camera. En bestaat uit 3 knoppen. Bij deze camera geeft het scherm alleen wat nuttige informatie over de instellingen en geen preview van het beeld hiervoor heb je de app op je telefoon nodig.


De camera heeft standaard een statiefbevestiging in midden. Hiervoor zijn verloopstukjes meegeleverd zodat hij op elke GoPro mount bevestigd kan worden. Dit is een groot pluspunt, je kan gewoon al je mounts gebruiken.


Bediening en gebruik

Hier moest ik wel even aan wennen, de bediening gaat het beste via de speciale app op je telefoon. En is niet heel lastig maar omdat je ineens om je heen kan kijken is het heel even wennen. Na de optie gevonden te hebben dat hij niet meer meedraait met je telefoon zit je ook niet als koosje rondjes te draaien op je stoel. En kan je gewoon draaien door middel van scrollen. Is een stuk rustiger rondkijken, dan de meest gekke bewegingen maken op je stoel.


Ook kun je de knoppen op het toestel zelf gebruiken die bestaan uit een aan/uit knop, een wifi knop en opnamen knop. Elke knop heeft een dubbele functie, zo kun je door de aan/uit knop in te drukken switchen van opnamemodus en als je de wifi knop inhoudt kom je in het instellingenmenu.

Waar ik erg aan moest wennen is het feit dat je ook ziet wat achter de camera gebeurt. Meestal wil ik zelf niet op de foto of het moet precies mijn goede kant zijn natuurlijk. Maar dat gaat nu bijna niet meer. Zoals elke fotograaf en filmmaker weet, bestaat het mooie plaatje veel uit het juiste shot zien te pakken, precies de juiste invalshoek om het net wat mooier of spectaculairder te laten lijken. Dit is heel erg lastig als je ineens alles ziet. Je moet ook rekening houden wat er achter je of onder je gebeurt, dit vraagt een hoop meer creativiteit


Waar ik het nu vooral voor wil gebruiken zij: omgeving shots, terrassen, showrooms en beurzen. Je ziet ook veel filmpjes dat je kan ‘meerijden’ met de bestuurder, dit ga ik zeker ook nog proberen als het wat beter weer is.


Wat ik wel mis is wat extra instellingen zoals time lapse en zelfontspanner. Dit zijn functies die ik redelijk vaak gebruik.


Beeldkwaliteit

Het wordt voor mij geen hoofdcamera, de beeldkwaliteit vind ik een stuk minder dan een traditionele actioncam en je hebt net zoals bij de meeste actioncams goed licht nodig voor de beste shots. Hoe die is ten opzichte van andere modellen durf ik niet te zeggen, daar heb ik geen ervaring mee. Maar met een beetje surfen op internet is het bij alle camera's nog niet echt haarscherp. Of je moet een hele dure setup nemen.


Ook vertekend het beeld heel erg, het is een soort van bol. Dit kan ook niet anders met zo’n extreme groothoek lens.


Niet dat de beeldkwaliteit zo slecht is dat het niet meer om aan te zien is, maar het is gewoon net iets minder. Maar perfect om wat op sociale media te delen.


Conclusie

Nikkei is er zeker in geslaagd om een goede budget 360° actioncam te maken. Al mag van mij het woord action eraf omdat hij niet waterdicht is en niet extra beschermd tegen vallen of andere dingen. Waar een actioncam bij mij zeker tegen moet kunnen.


Of dat 360° filmpjes de toekomst worden? Weet ik niet, ligt er ook heel erg aan wat je er mee wilt doen. Rondkijken in een showroom, huis, kantoor of een mooi landschap dan is een 360° foto / film perfect. Maar voor een Aftermovie van je motorrit zal ik toch eerder terugvallen op de platte beelden. Misschien dat ik er over een jaar of iets anders over denk. Het staat allemaal nog in de kinderschoenen.


De eerste actioncams waren ook geen hoogvliegers als je ze met de modellen van nu vergelijkt.


+ Goedkope goede 360° beelden

+ Makkelijke bediening

+ Alles meegeleverd

+ Gratis app en software


- geen extra bescherming en niet waterdicht.

- beelden niet te vergelijken met traditionele actioncam

Related Posts