Garmin Zumo 595LM Vs TomTom Rider 400

Garmin Zumo 595LM Vs TomTom Rider 400

De eerste 500 km met 2 motornavigatie's op de Honda.

Het was even passen en meten op het stuur. Wat gepruts met de elektriciteit, maar het nu zit het goed. 2 navigatiesystemen en een GoPro allemaal op 1 stuur.

Maar waarom?

Eigelijk is het simpel: ik wil weten wat nu het beste motornavigatie is, natuurlijk in mijn ogen. Per-soonlijke voorkeur heb ik zo ver mogelijk proberen weg te stopen. Ook betaald Garmin of TomTom mij niet om hun apparaat te laten winnen en zal zo eerlijk en goed onderbouwd een winnaar proberen te kiezen. Ik heb op Facebook al vaker gepolst wat jullie favoriet was en waarom.

Ronde 1: Installatie

Beide navigatiesystemen worden geleverd met een aantal RamMount onderdelen en zijn goed te monteren op de meeste motoren. En er is genoeg op de markt om het helemaal naar je wens te maken. De Garmin heeft een iets grotere kabelboom waardoor het mij iets meer moeite kosten om het fatsoenlijk in mijn nakedbike te proppen. Waar de TomTom het met 2 dunnen simpele kabeltjes af kan, heeft de Garmin nog een USB aansluiting en iets waar je speakers op aan kan sluiten.

Waar de TomTom het met 2 dunnen simpele kabeltjes af kan, heeft de Garmin nog een USB aansluiting en iets waar je speakers op aan kan sluiten.

De steun van de TomTom kan je makkelijk draaien om te kiezen of je landscape of portrait wilt rijden. Maar je switch eigelijk toch niet vaak, zelf heb ik hem nog nooit anders gezet.

Conclusie er is nog niet gescoord beide navigatiesystemen doen precies het zelfde. Stevige en goede montage op het stuur meeleveren en het is mogelijk om het helemaal naar eigen wens te maken. Aansluiten is mij ook gelukt en ben echt onhandig als de gereedschapskist open gaat.

Ronde 2: Gebruiksvriendelijkheid

Hier scoort TomTom toch erg goed in. Gebruiksvriendelijk systeem met een erg goed multitouch scherm, zo als je ook op je telefoon hebt. Ook vind ik de aanwijzingen onder het rijden en de route balk erg duidelijk. Zonlicht op je scherm heb je minder last van dan bij de Zumo vooral door het hoge contrast scherm. Handschoenvriendelijk scherm claimen ze allebei te hebben, maar in prak-tijk werkt het zonder handschoenen toch beter. Maar even snel onder het rijden iets doen wat natu-urlijk niet mag, gaat bij allebei de motornavigatie's even goed / slecht. Waar je bij de Garmin nog wel wat tijd nodig hebt om aan alles te wennen qua instellen en waar alles zit, heb je bij de TomTom alles snel onder controle.

1 punt voor de TomTom

Ronde 3: Routes plannen

Garmin heeft zijn eigen route plan software Basecamp. Dit is nog ongebruiksvriendelijker dan de Zumo 595LM zelf. Maar als je het eenmaal door heb, erg krachtige software, waar je routes kan maken op de kaarten die ook geïnstalleerd zijn op je navigatie systeem. TomTom verwijst je naar een 3party software pakket myrouteapp, het grootste nadeel vind ik dat je hier dus extra voor moet betalen. De gratis versie mist functionaliteit en je moet het doen met google maps kaarten, die dus soms afwijken van kaarten die zijn geïnstalleerd. De betaalde versie heb ik niet uit kunnen proberen.

Hier laten beide merken steken vallen, Garmin met zijn ongebruiksvriendelijke software. TomTom met geen gratis software pakket mee te leveren en je eigelijk verplicht om nog meer bij te betalen wil je echt goede functionaliteit.

Geen punten gescoord, wel een hele goede kans van Garmin, maar kwam helaas tegen de lat.

Ronde 4: Routes rijden

Hier kunnen 3 punten gescoord worden. Deze weegt erg zwaar mee. Ik gebruik mijn motor navi-gatie alleen om vooraf ingeplande routes te rijden. Vind het geweldig om te doen, het plannen van leuke route naar een cafeetje over mooie wegen. Het uitzetten van routes kan nog wel eens lastig zijn vooral omdat wegen veranderen, je hebt met afzettingen te maken of iets anders onverwachts wat je niet op de kaart kan zien. Daarom rij ik de routes die ik zelf maak ook altijd voor. Ik gebruik altijd een GPX track bestand om routes te rijden. Zo krijg je het beste resultaat en kan je er bijna 100% vanuit gaan dat die precies het spoor volgt omdat er zoveel via punten in dit bestand zitten.

Inderdaad bijna 100%, de zumo 595LM stuurt je precies over je geplande track als je herberekening uit heb staan. Al plan je je route dwars door het bos, Garmin stuurt je er langs. TomTom pakt dit anders aan. Je kan een GPX Track inladen maar toch gaat die herbereken en vind de Rider dat je er niet langs mag, dan zal die er je er omheen sturen. Daar is natuurlijk wat van te zeggen. Vaak komt dit voor bij zandpaden, wegen met inrij verbod of ander bijzondere gevallen. Wat ik vaak tegen kom is dat het wegen zijn met inrijd verbod met uitzondering van bestemmingsverkeer. Natu-urlijk is dit een discussie zonder eind. Doet garmin het goed om naar de maker van de route te luisteren ook al is het tegen de regels van het navigatie systeem en verkeersregels. Of heeft de Rider 400 het bij het juiste eind om je om deze wegen heen te sturen. Persoonlijk vind ik het jam-mer dat de Rider voor je gaat denken dat je er niet overheen mag / kan. Ik had het liever gezien dat je een optie krijgt om de verboden en andere regels te negeren en toch over een bepaalde weg te gaan.

Conclusie rij je veel kleine wegen, zandpaden of wegen waar je eigelijk niet over mag of in ieder geval niet volgens TomTom, dan loop je tegen problemen op. Met uitzondering van hier bovengen-oemde 'probleem' doen beide navigatie systemen het gewoon goed. Na het juist instellen van de navigatie en juiste route bestand te gebruiken.

Hierboven noemde ik dat er 3 punten gescoord konden worden. Ik ga ze niet allemaal aan de Zumo geven omdat ik nog niet over uit ben of dat TomTom nu het juiste doet of nog niet.

Vandaar dat het nu gelijk spel is 1 punt er bij voor Garmin.

Ronde 5: foutje bedankt

Natuurlijk geven we het niet graag toe maar wij rijden wel eens fout of er zit een fout in de route. Wat natuurlijk ook kan is een wegafsluiting. Hier gaan beide systemen ook anders mee om. Ligt ook aan de instellingen. Vooral bij de Zumo 595LM kan je hier verschillende dingen in stellen. Of dat je in dit geval wilt herberekenen, niet herberekenen of een keuze krijgt wat je wilt doen.

Bij TomTom heb je geen keuze en is mij nog niet helemaal duidelijk wat die doet. Omheen sturen maar tot waar en hoe precies vind ik nog lastig te zeggen. Op een gegeven moment werkt het weer als je maar lang genoeg eigenwijs bent.

Persoonlijk vind ik het niet herbereken goed. Dan kan je even zelf op de kaart kijken welke weg je het beste kan pakken, kom je weer op de route en gaat die verder. Maar in sommige gevallen als het echt een groot stuk is, is herbereken wat TomTom doet wel handig. Al ben je wel kwijt hoe die je nu precies stuurt.

Gelijk spel en nu...

Voor mij is er geen winnaar of verliezer. De prijs is voor veel mensen wel een issue natuurlijk, ik ben hier niet verder op ingegaan omdat iedereen voor zichzelf moet weten wat duur en goedkoop is. De Rider 400 is een stuk goedkoper dan de Zumo 595LM voor ook een prima navigatie.

Voor mij is er geen winnaar of verliezer.

Allebei de navigatie systemen hebben voor- en nadelen, kijk eerst goed wat je wilt en vooral hoe je er mee wilt rijden. Lees meer reviews op internet en vraag eens in de winkel voor meer informatie. Laat je vooral goed informeren. Wil je vooral van A naar B navigeren is de winnaar absoluut de Rider 400. Door dat het systeem veel gebruiksvriendelijker en makkelijker te begrijpen is. Ben je een echt die hard motor rijder, die veel tijd gaat besteden om zijn navigatie te leren kennen en verdiepen in basecamp. Zal je met de Zumo 595LM een prachtig team kunnen vormen.

Related Posts