Hoe zelf een motorband vervangen?

Hoe zelf een motorband vervangen?

Wie graag zelf het basisonderhoud van z'n motor doet zou kunnen overwegen om zelf z'n motorbanden te vervangen. Als je het juiste materiaal hebt en de juiste techniek volgt dan is het vervangen van een motorband ook heel eenvoudig. Zeker nu je tegenwoordig voordelig je banden online kan kopen lijkt het sommige motorbezitters te gek om nog tijd en geld te verliezen bij een garagist om die banden te monteren. Bij Banden-giga staan we dan ook altijd klaar om je te helpen met adviezen en tips voor het zelf vervangen van je motorbanden.Welk materiaal heb je nodig om een motorband te vervangen?

Een aantal bandenlichters heb je nodig om de band van de velg te verwijderen (één) en om de nieuwe band te monteren (meerdere). Denk er wel aan ook velgbeschermers te kopen, zo kan je de velg beschermen terwijl je er kracht op uitoefent met de bandenijzers. Met een ventieldraaier kan je het kleine metalen stukje aan de binnenkant van de banden loskrijgen.

We hadden het al over de bandenijzers, die heb je natuurlijk nodig om nadat je de band gelicht hebt deze er ook helemaal af te krijgen. Om het hele proces iets vlotter te laten verlopen haal je best ook bandensmeermidddel en -zeep in huis.

De grote vraag is dan enkel nog of je de banden zelf gaat balanceren of niet. Indien wel dan zal je balanceerapparatuur moeten kopen of lenen.De banden van je motor demonteren

Je begint natuurlijk met het verwijderen van het ventiel met behulp van de ventieldraaier. Daarna licht je de band met behulp van de bandenlichter langs twee tegenoverliggende kanten van de velg. Nu komt het smeermiddel (of de zeep) van pas. Smeer er de twee kanten van de band mee in en gebruik de bandenijzers om de band helemaal los te wrikken. Je begint met de buitenzijde en daarna herhaal je het proces voor de binnenzijde.Nieuwe banden op je motor monteren

Gebruik ook op je nieuwe band het smeermiddel of de zeep om de montage te vergemakkelijken. Zoals je al kon verwachten gaat het eerste stuk van de montage het eenvoudigste, pas op het einde zal je de bandenlichter nodig hebben om de band helemaal rond de velg te krijgen. Voor de buitenzijde van de band zal je verschillende bandenlichters moeten gebruiken. Met behulp van de ventieldraaier trek je het ventiel naar boven waarna je de band kan oppompen. Als je twee klappende geluiden hoort is dat een teken dat de band goed vastzit op de velg.

Related Posts