Landhuizen & Kastelen (Gelderland - deel 2)

juni - 2021

Details

Afstand 122 km
Start plaats Rhenen
Eind plaats Doornenburg
Aangeboden door MC Contact Dordrecht

Omschrijving

Voor deel 2 van Gelderland zitten we zuidoostelijker achter Arnhem (rond Doetinchem). We beginnen de route in De Steeg bij Kasteel Middachten. 

Kasteel Middachten
Landgoed Middachten 3,
6994 JC De Steeg 

Kasteel Middachten staat niet ver van de rivier de IJssel. Het wordt omgeven door het landgoed Middachten. Het is een rijksbeschermde historische buitenplaats met 40 complexnummers. Na vernielingen in 1624 en 1629 volgde herstel in 1643. De huidige vorm kreeg het kasteel bij een ingrijpende verbouwing en vergroting in 1694-'97 in opdracht van Godard van Reede-Ginkel, graaf van Athlone. Nadat het kasteel in 1698 herbouwd was, is met de aanleg van de tuin begonnen. Het kasteel is in 1967-1971 gerestaureerd en is nu een Hotel-restaurant. 

 Via Steenderen en Baak komen we na 16 km bij een landgoed. 

Landgoed Baak
Wichmondseweg 19,
7223 LH Baak 

Huis Baak wordt al in 1294 voor het eerst genoemd. Het huis is in deze tijd bezit van de graven van Gelre. Vanaf 1691 was het in het bezit van het geslacht Van der Heyden, vervolgens na erfenis van 1868 tot 1890 in de familie Van Middachten waarna het, opnieuw door vererving, overging naar het geslacht Helmich die de Baakse bossen nog steeds bezit en verpacht. In 1738 en 1739 werd het door Gerrit Ravenschot uit Zutphen herbouwd en vernieuwd met gebruikmaking van enig muurwerk van het middeleeuwse slot. Onder meer werd op het landgoed een boerenwoning bijgebouwd. Ook in 1878 werd er uitgebreid. De Dochters der Liefde Rooms-Katholiek kochten het huis in 1956 en hebben hier gewoond van 1959 tot 1982. Het kasteel is vanaf 1982 in handen geweest van de rooms-katholieke Focolarebeweging. Het diende vijfentwintig jaar als een Mariapoli. In 2007 werd het verkocht aan de internationale christelijke organisatie Ellel Ministries. 

Na wat binnendoor wegen zijn we na 11 km alweer bij het volgende dorp Vorden (gemeente Bronckhorst) en daar is zelfs een Kasteel met de naam van het dorp (of is het andersom?). Om wat van het kasteel te zien moeten we echt de toegangsweg op. 

Kasteel Vorden
De Horsterkamp 8,
7251 AZ Vorden 

Kasteel Vorden werd voor het eerst vermeld in 1315. Het kasteel was in aanleg een militair bouwwerk, en werd vanaf 1315 bewoond. In 1580, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd het geplunderd en dertig jaar later hersteld. Na de Tweede Wereldoorlog staat het kasteel leeg en raakt het steeds meer in verval. Het kasteel bevindt zich in deplorabele staat als het in 1974 samen met de bijbehorende goederen en grond in bezit komt van Het Geldersch Landschap. Het omliggende terrein wordt verkocht aan de gemeente Vorden. In 1976 werd het gerestaureerd en fungeerde het als gemeentehuis van Vorden. In 2004 heeft de (voormalige) gemeente Vorden het kasteel verkocht aan particulieren. Deze hebben het huis in oude glorie hersteld. Sindsdien wordt het kasteel gebruikt als huwelijkslocatie en museum. Tegen vergoeding is het kasteel te bezichtigen. 

Weer 12 km verder komen we bij Huize Ruurlo in u raad het al Ruurlo. 

Kasteel Ruurlo
Vordenseweg 2,
7261 LZ Ruurlo 

Kasteel Ruurlo wordt al in 1326 genoemd en is vanaf de 15e eeuw in handen van de Nederlandse adellijke familie Van Heeckeren geweest Vanaf de jaren '80 deed het dienst als gemeentehuis van Ruurlo. Vanwege de fusie met Borculo, Eibergen en Neede in 2005 verloor het zijn bestemming. In 2013 kocht Hans Melchers kasteel en landschapspark en liet het grondig restaureren. Vanaf 2017 maakt het deel uit van museum MORE. Na Ruurlo zakken we af naar de zuidgrens van Gelderland en gaan we een stukje Duitsland door.

Na ruim 97 kilometer op de route komen we aan in ’s-Heerenberg. 

Kasteel Huis Bergh
Hof van Bergh 8,
7041 AC 's-Heerenberg 

Huis Bergh was het stamslot van de graven van Bergh. Het Land van den Bergh was vóór 1486 een bannerij en vanaf 1486 graafschap Bergh. Huis Bergh is de grootste waterburcht in Nederland. 

Na ’s-Heerenberg gaan we richting Beek om daarna weer een stukje Duitsland door te gaan naar Lobith en na het veer over het Pannerdensche kanaal zijn we bijna op het eindpunt. 

Kasteel Doornenburg
Kerkstraat 27,
6686 BS Doornenburg 

Kasteel Doornenburg is een Duits kasteel uit de 7e eeuw. Het bestaat uit een voorburcht en een hoofdburcht, die zijn verbonden door een smalle houten brug. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel vrijwel geheel verwoest. Lange tijd werd gedacht dat het was opgeblazen door de Duitsers, maar het bleek in maart 1945 te zijn getroffen door een Brits bombardement. Van 1947 tot 1968 is het kasteel weer geheel opgebouwd. 

Eind jaren 60 is het kasteel gebruikt als filmdecor voor de Tv-serie Floris, (uitgezonden 1969) geregisseerd door Paul Verhoeven. De hoofdrollen werden gespeeld door Rutger Hauer, en Jos Bergman. 

Misschien ook leuk om te rijden

17 x Opgeslagen

Downloads

Geen account?

Je kunt geen routes downloaden zonder in te loggen, omdat inloggen vereist is voor een betere gebruikerservaring van routes.

Landen