Landhuizen & Kastelen (Gelderland - deel 1)

Details

Afstand 121 km
Startplaats Wezep
Eindplaats Putten
Aangeboden door MC Contact Dordrecht

Omschrijving

Gelderland heeft nog meer Landhuizen dan Overijssel, Gelderland is dan ook de grootste provincie van Nederland (5.136,31 km²) net iets groter dan Noord-Brabant (5.082,06 km²). Dus maken we meer routes in deze provincie, zodat er nog tijd is om hier en daar aftestappen. Nu staan er vrij veel in het bos en langs zandwegen, dus dat beperkt het aantal weer, dus kunnen we het redden met drie routes! De eerste route is in de driehoek Zwolle, Apeldoorn en Amersfoort. De start van de route is de Carpoolplaats aan de A28 bij Wezep. Al na vijf kilometer het eerste landhuis. 

Landgoed Vollenhof
Zuiderzeestraatweg 415
8091 PA, Wezep 

Het herenhuis Vollenhof werd in de eerste helft van de negentiende eeuw gebouwd, in neoclassicistische stijl. Het statige witte huis met de zonneblinden is opvallend ondiep en daardoor kleiner dan de eerste aanblik doet vermoeden. 

Bij de Zande gaan we de IJssel volgen tot Veessen en bij Heerde na 42 km ons volgende doel. 

Landgoed Bonenburg
Bonenburgerlaan
8181 HA Heerde 

Het huis en het landgoed dragen de naam van ambtsjonker Van Boinenburg. Hij liet in de 17e eeuw het oorspronkelijke huis bouwen. Het landgoed is privé bezit en niet te bezichtigen.  We vervolgen de route via de IJsseldijk en de Bandijk tot Twello en dan op een stuk van 1,5 km krijgen we drie landhuizen. 

Huize Hunderen
Hunderenslaan 7,
7391 TB Twello 

Huize Hunderen is een monumentaal gebouw en dateert uit de 17e eeuw. Het huis en het bijbehorende koetshuis zijn in 2015 geschikt gemaakt voor bewoning door ouderen met geheugenproblemen. Een wijziging van het bestemmingsplan maakte het mogelijk om hier negentien onzelfstandige woonzorgeenheden voor dementerende ouderen te realiseren. 

Huize Kruisvoorde
Kruisvoorderweg 16,
7391 TA Twello 

Oorspronkelijk was "Huize Kruisvoorde" een havezate. In de 18e eeuw werd de voorvleugel aan het gebouw toegevoegd. In de 19e eeuw werd het gebouw van een pleisterlaag voorzien, die in het begin van de 20e eeuw weer werd verwijderd. De vierkante toren aan de noordoostzijde werd in het begin van de 20e eeuw toegevoegd. Deze toren werd op 12 april 1945, bij de bevrijding door de Canadese troepen, door een granaat getroffen. Het gebouw werd licht beschadigd. Kruisvoorde werd in 1971 ingeschreven als rijksmonument in het monumenten-register. De roeden verdeling van de vensters is van recenter datum (1976).

De Parckelaer
Blikkenweg 8,
7391 NA Twello 

Oorspronkelijk was "de Parckelaer" een havezate. De oudste vermelding dateert uit 1434. Net als de nabij gelegen havezate Kruisvoorde behoorde het gebouw tot de bezittingen van leden van de familie Van Mermuden. We volgen de route naar Vaassen en na 79 km van de route een kasteel, waar we een rondje om maken. 

Kasteel Cannenburch
Maarten van Rossumplein 4,
8171 EB Vaassen 

Het kasteel is gebouwd op de restanten van een eerder kasteel, waarvan de vroegste vermelding uit 1365 stamt. Sporen van dit vroegere versterkte huis zijn nog te zien in de kelder van het huidige kasteel. In 1543 werd De Cannenburgh het bezit van maarschalk Maarten van Rossum. Hij liet de ruïne tot een statig slot herbouwen, waarbij hij de Renaissancestijl in Gelderland introduceerde. Hij overleed echter in 1555, voor het kasteel klaar was. Zijn opvolger, Hendrik van Isendoorn, voltooide het bouwwerk. 

Na Vaasen gaan we weer noordwestelijk door de Veluwe en kom route weer bij een klein kasteel in het buurtschap Staverden. 

Kasteel Staverden
Uddelermeerweg 2,
3852 PM Ermelo 

Het huis en het park bij het huis zijn eigendom van Geldersch Landschap en Kastelen en voor publiek toegankelijk ook op het terrein een oranjerie, brasserie en bierbrouwerij. Op een eiland in het park ligt een sokkel met de tekst "Lenora 1353". Het huidige kasteel, inmiddels het vierde, is deels in 1853 en deels in het jaar 1905 gebouwd en bevat zeventiende-eeuwse elementen en is gebouwd op de fundamenten van het vorige kasteel, uit de achttiende eeuw. De zalen op de begane grond zijn gedecoreerd met jugendstilmotieven. Van het middeleeuwse kasteel zijn boven het maaiveld geen resten zichtbaar. 

Als we de route verder volgen zijn we na ruim 13 km via Speuld en Garderen bij een landgoed.

(Zorglandgoed) Groot Spriel
Garderenseweg 150,
3881 NC Putten 

Groot Spriel is een landgoed met kasteel in neorenaissancestijl. Het rijksmonument werd door architect Joannes Pannevis in 1882 gebouwd voor Wouter Blokhuis, een teruggekeerde administrateur uit Indië. Voorheen stond hier boerderij Veltwijck. 1913 kwam het beheer in handen van landheer Johan Willem van Doorninck (1887-1968), die het landgoed tot 1968 bewoonde en liet uitbreiden. Na een brand tijdens filmopnamen in 1988 raakte het landhuis in verval In 1996 volgde een grote renovatie. In 2016 volgde een verkoop met opnieuw een renovatie. Vanaf 2021 is het in gebruik als verzorgingshuis voor dementerende mensen. 

We blijven in Putten en na 9 km zijn bij het eindpunt van deze route. 

Kasteel De Vanenburg
Vanenburgerallee 13,
3882 RH Putten

Tegenwoordig wordt het landgoed onder de naam Best Western Premier Kasteel de Vanenburg gebruikt als congres-, vergader- en hotelaccommodatie. 

Misschien ook leuk om te rijden

4 x opgeslagen

Downloads

TRACK TRACK (GPX 1.1) TRACK & ROUTE

Landen