Een nieuwe helm kopen?
We vroegen EVOLUTION motorsport BV, agent in Nederland voor Scorpion helmen, advies.
Hun eerste advies: Neem de tijd voor (t)huiswerk! Ga er eens goed voor zitten en GOOGLE! Pak er een A-4tje bij en noteer de specificaties die je tegenkomt.Verdeel die specificaties in persoonlijke en product criteria.
Bij persoonlijk moet je ook denken aan budget, pasvorm, merkbeleving, kleur en design. Het lijkt een beetje vreemd dat "pasvorm" onder persoonlijk staat. De lengte en breedte van je schedel en je kaaklijn bepalen of een helm prettig draagt. Als je na alle overwegingen een helm hebt uitgezocht kan het dus zijn dat de vorm van de helmschaal niet aansluit bij jouw hoofd. Vergelijk het met schoenen: Met brede voeten kan je nooit comfortabel een schoen met smalle leest dragen. Andersom lijkt minder erg maar toch... Te wijd is ook niet prettig als het om een helm gaat.
Onder product valt bijvoorbeeld het buitenschaalmateriaal: Thermoplast of fibercomposiet. De veerkracht en impact/energie verdeling is beter bij fibercomposiet maar alle helmen voldoen aan een minimum norm want ze worden ECE type gekeurd. Nog altijd doen er oude schrikverhalen de ronde over thermoplast helmen maar in vergelijking met 20 jaar geleden is er in deze techniek veel verbeterd.
Waar verschil in zit is de hoeveelheid mallen die er zijn om een helm maatserie te maken: Verdeelt een fabrikant de maten XS t/m XXL over 2 of 3 buitenschalen of zelfs over 4 schalen? Bij fibercomposiet kom je doorgaans meer buitenmaten tegen.
Draag je bijvoorbeeld helm maat S dan maak het behoorlijk uit of je helm buitenschaal precies bij die maat hoort of dat het een flink opgevulde buitenmaat L is. Of jouw maat L precies de maat van de schaal is of is het een opgevulde XXL? Bekijk de schaal verdeling van een helmtype. Heb je een grote maat helm nodig dan is het belangrijk of een helm merk wel tot de "max" gaat qua buitenschaal en er genoeg draagcomfort wordt geboden.
Het totaal gewicht is al jaren een belangrijk punt maar zwaartepunt, balans en aerodynamica zijn mede bepalend hoe "vermoeiend" je helm op hebben uiteindelijk is. Gewicht zegt dus niet alles. Daarnaast dragen toevoegingen zoals bijvoorbeeld een geïntegreerd zonnevizier bij aan je comfort maar ook aan het totaal gewicht.
Als je vervanging zoekt voor een al wat oudere helm dan zullen veel van de "comfort" toevoegingen in het huidige aanbod je als "niet zo nodig" overkomen; je reed tenslotte altijd al zonder maar... Vooruitgang is er niet voor niets. Fabrikanten reageren op wensen van consumenten.
Bedenk dat een nieuwe helm in vergelijk met je oude helm meteen al (te) strak aanvoelt bij het passen omdat je de oude al lekker hebt ingedragen. Veel mensen hebben daarom de neiging hun vervangende helm te groot te kopen. Houd de nieuwe helm gerust eens 5 of 10 minuten op in de winkel en beoordeel dan of hij al wat "losser" aanvoelt? Probeer ook een maat kleiner. Je moet de wangen als het ware "opblazen" als je je kiezen op elkaar wilt zetten maar je moet wel zonder rode striemen op je voorhoofd de helm weer afzetten.
Bedenk dat de opening om de helm op te zetten tegenwoordig erg klein is. De dikke afwerking bij de helm opening maakt het opzetten wel wat lastiger maar sluit wel fijn af tegen geluid en windwerveling.
Ben je sinds de aanschaf van je vorige helm van type motorfiets gewisseld?
Had dat invloed op je helm comfort? Neem de tijd om te kijken welk kinsluiting je gemakkelijk kunt bedienen.
Bedenk of je een communicatie voorbereide helm wilt. Of dat je zelf wilt knutselen of dat de verkoper een communicatie set moet inbouwen.
Of dat je misschien liever een "opklap" helm wilt in plaats van je huidige integraal helm.
Hoeveel vizierstanden je wilt (miste je er niet één op je huidige helm?)
Wel/geen Pinlock? Wil je regelmatig je vizier wisselen? Hoe gemakkelijk is dat?
Is het bedienen van de ventilatie mogelijkheden gemakkelijk?
Probeer het ook eens met je handschoenen aan?
Zweet je snel en wil je liever een speciale of wasbare voering?
Mag je proefrijden met de helm?
Last but not least: Hoe lang geeft het merk garantie?
Is er vertegenwoordiging in Nederland?
Laat je vooral informeren door de specialist in de winkel. In het weekend en op koopavond is het vaak drukker waardoor de aandacht van het personeel verdeeld is. Heb je een wat lastiger pasvorm maak dan vooraf een afspraak of kies een rustige dag voor een bezoek aan de dealer.
We hebben vast iets niet vermeld dus laat jouw pas/aankoop tip aan ons weten..