Mooie en afwisselende route langs de Noord-Hollandse kust

Mooie en afwisselende route langs de Noord-Hollandse kust

Van Noordwijk richting Texel, de Noord-Hollandse kust biedt veel afwisseling.

De duinen en bossen vormen het decor voor een prachtige route en hoe lang je die wilt maken bepaal je natuurlijk zelf. Deze rit kun je gemakkelijk op één dag doen, zeker als je op weg naar huis voor de snelweg kiest. Al is een overnachting op Texel een verleidelijk idee.

Noordwijk/Noordwijkerhout

Wanneer je bezig bent met allerlei randzaken, zoals je motor- of autoverzekering, onderhoud, een nieuwe outfit of helm, droom je automatisch weg naar de dagen waarop je weer los mag. 's Morgens vroeg op pad, gezellig koffiedrinken op een terras met mooi uitzicht en je onderweg vooral verbazen over hoe mooi Nederland eigenlijk is. In Noord-Holland start je kustroute bij Noordwijk. Drink koffie bij De Ruigenhoek, een Noordwijkerhouts familiebedrijf sinds 1903, voordat je de N206 op draait.

Door de sluizen

Je rijdt via De Zilk, Vogelenzang - check hier in de vroege lente de kleurenpracht van onze wereldberoemde bollenvelden - en de bossen van Aerdenhout en Bentveld richting Zandvoort, waar je vanaf de boulevard uitzicht over de zee hebt. Deze boulevard voert langs de duinen van Bloemendaal en Overveen naar Santpoort. Ook hier barst het van de natuurpracht. Je zit nu op de N208 richting Driehuis en IJmuiden. We pakken niet de Velsertunnel om het Noordzeekanaal over te steken, maar rijden de slingerende sluizenroute op, dwars tussen de Koninklijke Hoogovens door, die tegenwoordig Tata Steel heten.

Lunchen in Bergen

Je kunt hier richting Beverwijk gaan, waar je de A9 pakt voor wat meer snelheid, maar bos en duin blijven zich maar afwisselen - het is niet voor niets een kustroute. Je rijdt door Heemskerk, Castricum en het piepkleine Bakkum. Dan volgen Egmond-Binnen, Egmond aan den Hoef en Bergen aan Zee. Wordt het al tijd voor een broodje? Bergen is de ideale plek aan de andere kant van de Eeuwige Laan, een mooi kunstenaarsdorp rondom de schitterende Ruïnekerk. Strijk even lekker neer op één van de vele terrasjes. Hiervandaan kun je richting Alkmaar, maar als de kust je bevalt rij je aan de andere kant van het dorp door de bossen naar Schoorl.

Verder richting Callantsoog, Petten en dan?

Net als Bergen is Schoorl een kunstenaarsdorp. Je rijdt door Groet naar de Hondsbossche Zeewering bij Petten. Het is al met al een intensieve rit met veel bochten, maar je krijgt er veel voor terug. Na Petten heb je nog Callantsoog, en via de N502 kom je uiteindelijk in Den Helder uit. Dan is het vasteland van Noord-Holland op. Maar wie weet pak je de boot naar het steeds populairder wordende Texel voor een overnachting?

Related Posts