3 leuke motorroutes in Nederland + praktische tips

3 leuke motorroutes in Nederland + praktische tips

We beseffen het niet altijd, maar ons 'koude kikkerlandje' is eigenlijk een schitterend, gevarieerd land.

Doordat het zo compact is én een prima infrastructuur heeft, is het een fantastisch land om met de motor te verkennen. Hieronder geef ik je drie leuke, totaal verschillende motorroutes ter inspiratie plus enkele praktische tips.

1. Kustroute

Zelfs onze kustlijn is zeer gevarieerd. Je kunt de route zo lang maken als je zelf wil. Begin bijvoorbeeld in Terneuzen en rijd via de Zeeuwse eilanden en de indrukwekkende Deltawerken naar Hoek van Holland. Je kunt al bij Pernis de brug overgaan naar Zuid Holland, maar je kunt ook een omweg maken en even stoppen en shoppen in Rotterdam. Hoe dan ook, vanaf Hoek van Holland tuf je verder via alle heerlijke badplaatsen naar Den Helder om het veer naar Texel te pakken. Of sla af richting de Afsluitdijk en vervolg je kustroute langs de Friese en Groningse kust tot aan Duitsland!

2. Kris kras door Zuid Limburg

Limburg is ons 'binnenste buitenland' en dat is niet voor niets! Je geniet er van prachtige, glooiende heuvellandschappen met vergezichten, knusse dorpen, meanderende riviertjes en veel zonuren. Start je route bijvoorbeeld in Hulsberg en rijd via Valkenburg en Berg en Terblijt naar het noorden. In Spaubeek buig je weer af naar het zuiden en daar zigzag je door het landschap naar Maastricht. De tocht gaat weer verder, helemaal naar het zuiden naar Eijsden. Vandaar is het kriskras naar Vaals en via Ubachsberg terug naar het startpunt.

3. Groene Hart route

Waar het ook leuk is om te rijden is het Groene Hart, lekker centraal gelegen in ons land. Start bijvoorbeeld in Vleuten en rijd in zuidelijke richting, via Meern, IJsselstein tot Lopikerkapel. Daar buig je af en volg je de loop van de Lek tot aan Schoonhoven. Daar buig je weer af en volg je een zigzagroute naar het noorden. Bijvoorbeeld via Polsbroekerdam, Haastrecht, Oudewater en Linschoten naar Woerden. Vervolg je tocht via Bodegraven, Woerdense Verlaat, dwars door het waterrijke landschap naar Haarzuilens en terug naar je startpunt.

Tips

Als je lekker op pad gaat, wil je er liever niet teveel over nadenken. Toch is een goede voorbereiding geen overbodige luxe. Neem niet teveel en niet te weinig bagage mee en zorg dat je motor in topconditie is. Ik zeg dus: "check belangrijke punten als bandenspanning, remmen, verlichting en brandstof voor je vertrek". Ook wil ik nog maar eens het belang van een goede, comfortabele motorhelm benadrukken. Merken als Vinz, Caberg, MT, Scorpion, Shark en Arai bieden kwalitatief hoogwaardige en goedgekeurde helmen voor een leuk prijsje én maken je tochten veel comfortabeler.

Verder raad ik je aan te investeren in een motorhoes; één die je ook op slot kunt zetten. Hij beschermt tegen weersomstandigheden en tegen hebberige ogen! Bovendien moet eerst de hoes losgemaakt worden, voordat de sloten van de motor onklaar gemaakt kunnen worden: een extra beveiliging tegen diefstal. 

Kies je favoriete route of stippel er zelf een uit, ga op avontuur en ontdek hoe mooi ons land is!

Related Posts