Hoe bereid je je motor voor op een lange afstandsrit

Hoe bereid je je motor voor op een lange afstandsrit

Wij geven wat een aantal handige tips

Hoe bereid je je motor voor op een lange afstandsrit

Ga je in de zomer met mooi weer een extra lange tocht met de motor maken, of misschien zelfs met de motor op vakantie? Dan is het belangrijk om goede voorbereidingen te treffen. Je bent immers ver van huis of zelfs in een andere land en een goede voorbereiding kan een hoop ellende voorkomen.

Grote onderhoudsbeurt

Zorg voor je lange afstanden met de motor gaat rijden dat deze goed onderhouden is. Heeft de motor de winter binnen gestaan dan is het verstandig hem een grote onderhoudsbeurt te geven zodat je weer helemaal klaar bent voor de lange ritten. Je kunt het onderhoud zelf of door een garage laten doen, al kun je ook bepaalde onderdelen zelf doen zodat de garage minder werk heeft aan de motor. Geef ook aan bij de garage dat je lange tochten met de motor gaat rijden, zodat deze hier rekening mee kunnen houden en je eventueel advies kunnen geven.

Lange afstandsrit

Zorg voor een goede bandenspanning

Een goede bandenspanning is belangrijk omdat zachte banden meer brandstof verbruiken. Daarnaast is een goede bandenspanning veiliger doordat een te zachte bandenspanning de kans op een klapband vergroot. Zeker wanneer de motor in de winter stil heeft gestaan zie je vaak dat de bandenspanning laag is.

Controleer de profieldiepte van de banden

Een band met meer profiel heeft een betere grip op de weg. Welke banden de beste keuze zijn hangt wel af van de weersomstandigheden. Controleer ook of er geen scherpe voorwerpen in de banden zitten, zoals glasscherven of spijkers.

Maak vooraf een kortere rit

Om te weten of je motor de grote ritten aankan, is het verstandig altijd een paar kortere ritjes te maken. Deze korte ritten laten je al zien als er bepaalde problemen zijn, en je bent er zeker van dat de motor in een goede staat is.

Voorbereiding is belangrijk

Natuurlijk kun je met de beste voorbereiding ter wereld altijd nog stil komen te staan. Zorg daarom dat je pechhulp hebt, vaak sta je stil door kleine problemen waardoor je na een reparatie zo weer verder kan. Het is ook slim om altijd een telefoon mee te nemen zodat je contact op kunt nemen als je stil staat.

Veiligheid in het verkeer

Met het oog op de veiligheid is het belangrijk om niet alleen naar de staat van de motor te kijken, maar ook naar andere materiaal zoals een motorhelm of beschermende kleding. Gebruik nooit een tweedehands helm of een helm met schade. Je weet immers niet wat er met de helm is gebeurd en hoe groot de inwendige schade is. Twijfel je over de staat van je helm? Tegenwoordig zijn helmen niet meer zo duur als vroeg. Het advies is dan ook om een nieuwe helm aan te schaffen. Het liefst een helm van een gerenommeerd merk als Shark, Schuberth, Caberg, etc.

Hetzelfde geldt overigens voor beschermende kleding. Bij tweedehands spullen weet je nooit wat er mee gebeurd is. Veiligheid in het verkeer is het aller belangrijkste!

Let op de accu

Een lege accu is een veel voorkomend probleem onder motorrijders. Je komt er vaak pas achter dat de accu slecht is als je onderweg bent en de motor start plotseling niet meer. Voer daarom elk jaar een accucontrole uit zodat je er zeker van bent dat deze voldoende capaciteit heeft. Als de accu heel snel leeg gaat, is de capaciteit laag, waardoor de enige oplossing is om een nieuwe te kopen.

 

Related Posts