Motoraccu's

Motoraccu's

Alles wat je wilt weten over motoraccu's

Het motorseizoen komt langzaam maar zeker weer op gang en misschien hebben sommige van jullie zijn of haar grote liefde inmiddels uit haar winterslaap gekust. Nou kan het zijn dat de schone in kwestie, niet helemaal lekker fris wakker werd, omdat de accu niet meer zo vol was als toen wanneer je de motor in winterslaap bracht. Hoe kan dit nou?

Dit probleem wordt veroorzaakt door zelfontlading. Normaal ontlaadt een motoraccu zich doordat er extern een gesloten stroomkring op wordt aangesloten, in de vorm van een dynamo met spanningsregelaar of een acculader. Zelfontlading vindt bij elke motor accu plaats en wordt veroorzaakt doordat loodoxide in de nabijheid van zwavelzuur langzaam uiteenvalt. De snelheid van zelfontlading hangt af van de zuurconcentratie, de temperatuur en het ontwerp van de batterij. Als vuistregel kun je stellen dat een natte lood-zuur batterij ongeveer 1% capaciteit verliest per dag. De enige manier om dit probleem tegen te gaan is gebruik te maken van een druppellader die de motoraccu constant op volle lading houdt. Het actief houden van de motoraccu is dus erg belangrijk, in dit geval is stilstand achteruitgang.

 

Wanneer is een motoraccu versleten?

Meestal is dat moeilijk te voorspellen. Helaas begeeft de accu het, meestal na de winter, bij voorkeur op een moment dat je net bedacht had een lekker ritje te gaan maken.  Maar is het wel de accu of is er meer aan de hand?  Contoleer altijd de laadspanning van je motor (kan met een eenvoudige multimeter). Deze spanning  moet liggen tussen de 13,6 volt en 14,8 volt (afhankelijk van het model). Is dit te hoog of te laag dan ligt dit waarschijnlijk aan de dynamo en/of aan de spanningsregelaar. We raden u in dat geval aan dit onmiddellijk te laten repareren, anders zal dit wederom resulteren in een kapotte motoraccu.

Bij de controle kunnen er signalen zijn dat de accu niet meer honderd procent is, zoals:

  • Meer waterverbruik bij een of meer cellen. (enkel te zien bij conventionele motoraccu’s .)
  •  De accu wordt heet bij het laden.
  • Een cel waarvan de bovenzijde omhoog gekomen is of bol gaat staan.
  • Weggelekt accuzuur door een lekke bak
  • Afwijkend zuurgewicht tussen een of meer cellen onderling.
  • Hoge zelfontlading

 

Soorten motoraccu's:

Er zijn diverse soorten motoraccu’s in de handel:  zoals conventionele motoraccu's, onderhoudsvrije AGM accu’s met een zuurpakket , onderhoudsvrije reeds gezuurde SLA accu's,  onderhoudsvrije gel accu’s en Lithium accu’s. Motorstroom.nl heeft een makkelijke zoektool online staan om precies te zien welke accu in jouw motor past. 

 

Wat is de levensduur van een motoraccu?

De levensduur van een motoraccu is in eerste plaats afhankelijk van het aantal uren lading dat aan de accu gegeven wordt. Het is dus zeker belangrijk de motoraccu goed "door" te laden. Verder is het gebruikte materiaal in de accu van belang, hoe zuiverder het lood, des te langer gaat de accu mee. Gebruik dus bij voorkeur A-merk accu’s deze gebruiken het meest zuivere lood, zodat je langer van je accu kunt gebruikmaken, een typisch geval van goedkoop is duurkoop. Een kwalitatief goede startaccu die 100% geladen is, heeft na een half jaar nog steeds 50% van zijn lading en kan gedurende deze tijd, zonder bijlading, met rust worden gelaten. Maar aangezien de huidige motoren zoveel elektronica aan boord hebben, is het erg verstanding de motoraccu in conditie te houden, door een druppellader te gebruiken. Een accu laten we uit praktisch oogpunt tijdens de winterstalling vaak in onze motor zitten. En dat hoeft dat bij een kwalitatief goede accu ook geen bezwaar te zijn. Maar desalniettemin is de veiligste, deze te verwijderen, op een koele plaats te bewaren en een druppellader aan te sluiten.

 

Hoe zorg ik dat mijn accu in top conditie blijft?

  • nooit te diep ontladen, regelmatig opladen is dus een absolute noodzaak.
  • niet overladen, controleer dus je spanningsregelaar en gebruik een goede acculader.
  • bij conventionele accu’s  controleer regelmatig op "droog staan" (zo nodig de accu met gedestilleerd water bijvullen).
  • gedurende de periode dat je hem niet gebruikt, de accu koel wegzetten (vergeet het regelmatig laden van de motor accu met een druppellader niet!).

 

Hoe kan ik zelf een motoraccu vervangen.

Een motoraccu vervangen is over het algemeen heel makkelijk, je kunt het vaak makkelijk zelf uitvoeren.

Hieronder volgen enkele stappen en een paar nuttige tips:

  • Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing van uw motor.
  • Schakel alle stroom verbruikers uit en neem de contactsleutel uit het slot.
  • Ontkoppel eerst de accu aansluiting van de - pool (vaak is dit een zwarte kabel).
  • Ontkoppel daarna de accu aansluiting + pool (vaak is dit een rode kabel).
  • Haal de oude motoraccu uit uw motor. Deze zit normaal gesproken bevestigd met een elastiek,  klem of beugel.
  • Vergelijk nu de positie van de polen van oude motoraccu, met die van de  nieuwe motoraccu .
  • Plaats de nieuwe motoraccu in de juiste positie.
  • Monteer nu de elastiek, klem of beugel op dezelfde manier zoals u deze heeft verwijderd.
  • Bevestig nu eerste de accuklem op de + pool (vaak is dit een rode kabel).
  • Bevestig hierna de accuklem op de - pool (vaak is dit een zwarte kabel).

De motoraccu is nu klaar voor gebruik en u kunt uw motor starten met de nieuwe accu.

 

 

 

Related Posts