Textiel of leer

Textiel of leer

Er wordt heel vaak aan mij gevraagd wat er nou beter is qua motorkleding.

Wat is beter: leer of textiel?

Er wordt heel vaak aan mij gevraagd wat er nou beter is qua motorkleding, een leren- of een textiel motorpak. Het is logisch dat men dit afvraagt maar een eenduidig antwoord is moeilijk te geven. Bij het dragen van motorkleding is er zoveel afhankelijk van verschillende factoren dat je niet 1-2-3 kan zeggen wat er beter is. Ga je bijvoorbeeld op een mooie zondagmiddag lekker een rondje rijden, of ga je elke ochtend op de motor naar kantoor en wil je daar droog, warm en vooral zichtbaar aankomen? Zoals je ziet zit er een groot verschil in de functie van bepaalde motorkleding. Ik ga hieronder een aantal verschillende onderdelen toelichten met de voor- en nadelen van zowel leren als textiele motorkleding.

Zo'n nauwsluitend pak zit letterlijk als een tweede (buffel-)huid om je lichaam.

Bescherming: lederen motorpak

Als het puur gaat om bescherming dan kan ik met zekerheid zeggen dat een leren motorpak het wint. Zo'n nauwsluitend pak zit letterlijk als een tweede (buffel-)huid om je lichaam. De kans op scheuren is erg klein bij een glijpartij omdat het nauwelijks beweegt. Een leren motorpak is niet speciaal ontworpen voor een impact op een hard obstakel maar biedt desalniettemin wel de beste protectie.

Comfort: textiel of leder?

In vergelijking met leer is textiel een stuk soepeler en zit textiel ook ruimer waardoor je lichaam wat meer lucht heeft (ademruimte). Deze ademruimte is dan ook meteen weer een voordeel ten opzichte van een leren motorpak. Waar je leren motorpak na meer dan een uur rijden een complete sauna is geworden, heeft motorkleding van textiel een veel betere ventilerende werking. Daarnaast is het ook nog eens volledig waterdicht en voorzien van extra ritsen om voor nog meer ventilatie te zorgen.

Prijstechnisch: textiel of toch leder?

Over het algemeen is textiel goedkoper dan leer. Uiteraard zijn er uitzonderingen zoals technisch hoogstaande kleding van Rukka, of de wat goedkopere leren motorpakken van bijvoorbeeld Macna. Maar overal gezien liggen de vanaf prijzen van textiel een stuk lager dan van leer. Besef wel goed dat je veel kwaliteit inlevert als je kleding koopt in de goedkoopste prijsklasse. Bekijk vooraf dus wel goed welke eisen jij aan je motorkleding stelt als het gaat om waterdichtheid, duurzaamheid en bescherming.

Onderhoud: textiel of lederen motorkleding?

Als je weleens je schoenen hebt gepoetst dan weet je dat dat best een werkje kan zijn. Het onderhoud van een leren pak vereist minstens dezelfde verzorging. De onderhoudsproducten moeten met de hand worden aangebracht door middel van wrijving. Het voordeel van textiel is dat je dat gewoon lekker gemakkelijk in de wasmachine kan gooien. Uiteraard moet je je wel even verdiepen in de speciale wasvoorschriften maar het is in ieder geval veel minder werk dan een leren pak onderhouden.

Conclusie

Het is belangrijk dat je vooraf goed bedenkt waar je je motor allemaal voor gaat gebruiken, en ook wat voor motor je hebt. Als je in de zomer lekker tochtjes wilt gaan maken met je supersport motor dan is een leren pak wel echt het mooiste met een bijpassende replicahelm. Maar als je gewoon een weekendje naar de Ardennen gaat dan is een goed tourpak weer aan te raden waarbij je de warmtevoering- als de regenvoering kan verwijderen. Mocht je portemonnee dik genoeg zijn dan kan je ook kiezen voor een hele goed waterdichte jas met een luchtige (doorwaai) zomerjas.

Related Posts