Landhuizen & Kastelen (Utrecht e.o.)

Bij deze route spelen we een beetje vals, we blijven namelijk niet in de provincie Utrecht, het laatste stukje is Noord-Holland, we pakken namelijk Kasteel Nederhorst en het Muiderslot ook mee in deze route. We willen niet door Amsterdam met een route! Het is helaas wel een route geworden waar men veel van de motor af moet om wat te zien en dat kost veel tijd, dus zullen er keuzes gemaakt moeten worden! Deze route begint in Wijk bij Duurstede bij Kasteel Duurstede en gaat daarna via de dijk naar Kasteel Amerongen. 

Kasteel Duurstede
Langs de Wal 6,
3961 AB Wijk bij Duurstede 


Kasteel Duurstede is een middeleeuws kasteel. De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot de vroege 13e eeuw toen de graaf van Bentheim een versterkt huis, gelegen nabij de plek waar vroeger Dorestad lag, in leen gaf aan het geslacht van Abcoude. In 1270 bouwde Zweder I van Abcoude een zware bakstenen woontoren (die er nu ook nog staat). Helaas licht het erg tussen de bomen dus even een wandeling als je het wil bekijken. 

Kasteel Amerongen
Drostestraat 20,
3958 BK Amerongen

De geschiedenis van Kasteel Amerongen begint officieel in 1286. In 1673 is het kasteel door de Franse troepen met takkenbossen in brand gestoken maar snel weer opgebouwd. Het huidige Kasteel Amerongen is opgebouwd in de voor die tijd veel voorkomende Hollands-classicistische stijl. In 1680 was het huis gereed. Om wat van het huis te kunnen zien, moet men minimaal de tuin bezoeken. 

Doorn is de volgende stop, na 21 km van de route, staan we op de parking van een museum met park waar je wel even zoet kan zijn. 

Huis Doorn
Langbroekerweg 10,
3941 MT Doorn 

Huis Doorn is vooral bekend door de Duitse ex-keizer Wilhelm II, die er van 1920 tot zijn dood in 1941 woonde. Het middeleeuwse huis was oorspronkelijk een waterburcht die aan het eind van de 13e eeuw werd gebouwd. In de 16e en 17e eeuw verrezen er rond het binnenplein woongebouwen die nu een geheel vormen met het hoofdgebouw. In 1796 werd het huis ingrijpend verbouwd, mogelijk onder leiding van de Amsterdamse architect Abraham van der Hart. Het omringende park werd aangelegd in Engelse landschapsstijl. De omvang van het landgoed vormde een belemmering voor de ontwikkeling van het dorp Doorn. In 1874 werd het landgoed verkaveld. 

Als we de route vervolgen maken we een rondje om het landgoed van Huis Doorn en na 33 km op de teller komen we langs de Pyramide van Austerlitz en gaan we door richting Amersfoort. In het buurtschap (landgoed) De Treek (gemeente Leusden) komen we bij een Hotel. 

Den Treek (hotel)
Treekerweg 23
Leusden 

Het hoofdgebouw van Den Treek dateert van oorsprong uit de 17de eeuw of eerder en ontwikkelde zich van boerderij met aangebouwde herenkamer tot buitenplaats. In 1807 is het huis door Willem Hendrik de Beaufort verbouwd tot een middenstuk met twee zijvleugels in neoclassicistische stijl. Eind 19de eeuw is het huis ingrijpend verbouwd en uitgebreid met een toren en een aanbouw tegen de zuidgevel. In 1949 volgde een tweede verbouwing door architect G. Pothoven. Den Treek is recent gerestaureerd en doet nu dienst als hotel. 

De route gaat verder onder Amersfoort langs, en komen we na 57 km in Soest en gaan we even langs de molen De Windhond. 

Als we na 63 km Soest uit rijden komen we bij het bekendste landhuis/Buitenplaats van Nederland Paleis Soestdijk. 

Paleis Soestdijk
Amsterdamsestraatweg 1,
3744 AA Baarn 

Het oorspronkelijk 17e-eeuwse gebouw is genoemd naar de Soestdijk waarlangs ook de buurtschap Soestdijk is ontstaan. Koning Lodewijk Napoleon, de broer van de Franse keizer Napoleon Bonaparte, nam het paleis in 1806 in gebruik en liet een kleine uitbreiding aan het paleis bouwen. Verder werd het uitgewoonde gebouw op bescheiden schaal heringericht. Ook liet hij de gevels pleisteren en de vensters vergroten. In diezelfde tijd liet hij ook het omringende park herinrichten. Hij gebruikte het tot 1810, daarna werd het een van de paleizen van Napoleon, die Nederland dat jaar deel van het Franse Keizerrijk maakte. Na het herstel van de Nederlandse onafhankelijkheid in 1813 bleef het paleis enige tijd marginaal beheerd. Het werd na de oprichting van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in 1815 door het Nederlandse volk cadeau gedaan aan kroonprins Willem, de latere koning Willem II, als huldeblijk voor zijn inspanningen in de veldslagen bij Quatre Bras en Waterloo, waarbij hij aan zijn schouder gewond raakte. Het paleis werd uitgebreid met twee vleugels aan weerszijden van het hoofdgebouw met kenmerkende halfronde colonnades geïnspireerd op het tsarenpaleis in Pavlovsk in Rusland, het geboorteland van zijn echtgenote Anna Paulowna. De vleugels werden bekend onder naam Soester vleugel aan de linkerkant gezien vanaf de voorkant, en de Baarnse vleugel aan de rechterzijde. Het paleis werd 's zomers vaak bewoond door Willem II en zijn echtgenote, die het opnieuw inrichtte. Vanaf 1937 was het de residentie van kroonprinses en later koningin Juliana der Nederlanden en haar echtgenoot prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld. Vanaf eind 1970 tot 2017 was het eigendom van de Nederlandse Staat. 

Net 4 km verder komen al weer bij het volgende object, een hotel. 

Kasteel De Hooge Vuursche
Hilversumsestraatweg 14,
3744 KC Baarn 

De Hooge Vuursche is een vroeg-20ste-eeuws kasteel-achtig buitenhuis in de gemeente Baarn. Het is niet te verwarren met het gelijknamige voormalig 17e-eeuwse buitenhuis, vermoedelijk gesloopt in 1815. Dat buitenhuis stond ter hoogte van de huidige afslag naar Lage Vuursche, aan de noordzijde van de Hilversumsestraatweg. Op het toegangshek staat het jaartal 1912, maar aangenomen wordt dat het huis in 1911 werd voltooid. In 1975 werd het kasteel overgenomen door de Heineke Exploitatiemaatschappij, die er een conferentieoord van maakte. Vanaf 1987 verpachtte Heineken het aan opeenvolgende hotelketens Postiljon en Accor tot het in 2007 werd gekocht door de Event Company en een investeerder. Het kasteel werd grondig gerenoveerd. In het "Kasteel de Hooge Vuursche" zijn 19 gastenkamers en het koetshuis heeft nu zes vergaderruimten. Het huis is een van de trouwlocaties van Baarn. 

Op 75 km van de route zitten we in Lage Vuursche en komen we langs Kasteel Drakensteyn, Daar is van de weg echter niets van te zien en als je niet door H.K.H. prinses Beatrix op de koffie bent gevraagd, zal je daar ook niets van te zien krijgen. Dus verder richting Maartensdijk. Onderweg komen we twee landhuizen op loopafstand van elkaar tegen. 

Landgoed Eyckenstein
Dorpsweg 193,
3738 CD Maartensdijk 

De geschiedenis van het landgoed begint aan het begin van de 17e eeuw. In die tijd was er sprake van een herenboerderij met trapgevels. Geleidelijk is het huis uitgebouwd tot het huidige Eyckenstein met de karakteristieke vier zuilen. Eyckenstein wordt particulier bewoond. 

Buitenplaats Rustenhoven
Dorpsweg 187,
3738 CD Maartensdijk 

De 18de-eeuwse buitenplaats Rustenhoven ligt in een rijtje van enkele landhuizen, waaronder de naaste 'buurman' Eyckenstein en wat verder naar het oosten Rovérestein (niet zichtbaar vanaf de weg). En ook Rustenhoven wordt particulier bewoond.

Verder op de route moeten we echt even de drukkere wegen op door Utrecht naar de Vecht en zo komen we in Oud Zuilen waar weer de mogelijkheid is een (museum) slot te bezoeken. 

Slot Zuylen
Tournooiveld 1,
3611 AS Oud Zuilen 

In de 13e eeuw werd door de Heer van Suilen en Anholt een donjon gebouwd. Van deze woontoren is niet veel bekend. In de 14e eeuw werd de donjon uitgebreid met een zaalhuis. Het geslacht van Zuylen verdeelde zich in diverse takken: het geslacht Van Zuylen bleef tot aan de 14e eeuw heerser van het kasteel. In 1422 erfde Frank van Borssele het kasteel doordat hij aangetrouwd was. Het kasteel werd in datzelfde jaar met de grond gelijk gemaakt tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten door de Utrechtse Hoeken. Pas in 1510 werd begonnen met de herbouw van Slot Zuylen. In 1751-1752 is het slot voor het laatst ingrijpend verbouwd. Het slot kreeg een U-vorm: de weermuur werd gesloopt en de bijbehorende gracht gedempt, waardoor de binnenplaats een voorplein werd. Nu is het slot in gebruik als museum. 

Vanuit Oud Zuilen volgen we nog even de Vecht en gaan we via de N230 naar Haarzuilens en van daar naar een kasteel met park, wat vraagt om bezocht te worden. 

Kasteel de Haar
Kasteellaan 1,
3455 RR Utrecht 

Kasteel De Haar is een monumentaal kasteel in het Utrechtse dorpje Haarzuilens. Het is het grootste kasteel van Nederland. Het werd vanaf 1892 op de ruïne van het oude kasteel gebouwd in neogotische stijl. En is het meest luxueuze kasteel van Nederland! Rondom het kasteel liggen het park en de tuinen. Het park is ruim 55 hectare groot. Lanen en slingerende routes doorkruisen het park en de tuinen op verschillende manieren. Het parkbos en de voormalige menagerie bieden een aantrekkelijke besloten wandeling. Daarnaast bieden ook het doolhof, het grote hertenkamp, de romantische overdekte brug en de picknickweide bij de vijver aantrekkelijke bestemmingen. De geometrische tuinen – zoals de rozentuin – zorgen voor een uiteenlopende geur-, vorm- en kleursensatie. 


Na de Haar gaan we een stukje terug op de route en gaan we richting Breukelen en gaan we de Vecht weer volgen en zo komen we in Noord-Holland bij Nederhorst den Berg, Hier staat ook weer een kasteel waar je de tuin moet bezoeken om een glimp ervan op te vangen. 

Kasteel Nederhorst
Slotlaan 4,
1394 BK Nederhorst Den Berg 

De oudst bekende vermelding van het kasteel stamt uit de 13e eeuw. Mogelijk is het kasteel ouder of heeft het voorgangers gekend, maar archeologisch onderzoek heeft hier nog niet plaatsgevonden. Aanvankelijk heette het kasteel Horst. Het kasteel lag op een strategische positie, op de grens tussen Holland en Het Sticht. In 1672 werd het door Franse troepen in brand gestoken, en een jaar later werd het verkocht. Het werd vervolgens herbouwd als een vierkant kasteel met op elke hoek een zeskanten toren en kreeg in het begin van de 18e eeuw zijn huidige uiterlijk. Rond 1730 werd er een gietijzeren hek omheen gezet. In 1966 werd ruim de helft van het kasteel verhuurd aan Toonder Studio's. Op 10 januari 1971 brandde het kasteel geheel uit. Na restauratie kon het kasteel in 1973 weer worden opengesteld. Toonder Studio's, dat het werk in enkele noodgebouwen had voortgezet, betrok nu ook de bovenverdiepingen van het kasteel, en realiseerde vervolgens een grote studiohal achter de bijgebouwen. Tot in 2002 bleef het bedrijf, inmiddels toonaangevend in de publicitaire wereld, in kasteel Nederhorst actief. Vanwege de associatie met het slot van Toonders hoofdpersoon Heer Bommel wordt het kasteel in de volksmond ook wel Bommelstein genoemd. In de directe omgeving van het kasteel is door de ANWB een gemarkeerde wandeling uitgezet met de naam "Bommelstein-route" 

Volgen we de route verder dan gaan we weer snel weer naar de Vecht en volgen we die tot Muiden voor het slot van dit deel van het verhaal, het Muiderslot! 

Muiderslot
Herengracht 1,
1398 AA Muiden 

De geschiedenis van het Muiderslot begint rond 1285. Mogelijk gebruikte Floris V, graaf van Zeeland en Holland, het aan de rivier de Vecht gelegen kasteel om tol te heffen. Het kasteel bevindt zich dan ook op een strategische plek. Via de rivier konden schippers hier namelijk de Zuiderzee bereiken. Floris V liet niet het hele kasteel bouwen. Vanaf de tiende eeuw bevond zich op deze plek al een tolhuis. Onder Floris V werd dit bouwwerk uitgebreid met vier torens. Het slot is een Rijksmuseum sinds 1878. De eerste restauratie begon in 1895, de tweede, waarbij ook de directe omgeving in 17e-eeuwse staat werd teruggebracht in 1955. In 1999 begon de laatste restauratie, waarbij de vesting en de groentetuin aan de beurt kwamen. Het slot is waarschijnlijk in het laatste kwart van de 13e eeuw gebouwd en veel van de inrichting dateert uit de 17e eeuw, maar is er pas later neergezet. 

Ontvanger

Email *:
Naam:

Verzender

Email *:
Naam:

Info

Wanneer: :
Opmerking: