Landhuizen & Kastelen (Overijssel)

In deze route zitten meer Landhuizen als in de voorgaande noordelijke provincies. Overijssel heeft zelfs zoveel historische landhuizen dat die echt niet in één dag zijn te bezoeken, nu zijn niet alle locaties toegankelijk voor publiek, maar het blijft natuurlijk leuk om er langs te rijden. In de routen zitten er al negen, dus houden we de route onder de 150 km, dan kan er nog eens worden gestopt om rond te kijken. We beginnen in Olst-Wijhe bij Kasteel het Nijenhuis. 

Kasteel het Nijenhuis
't Nijenhuis 10
8131 RD Heino/Wijhe 

Kasteel het Nijenhuis is één van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel. Gelegen tussen de dorpen Heino en Wijhe is het omgeven door een prachtig landschap. De geschiedenis van kasteel het Nijenhuis begint in de late middeleeuwen. De eerste vermelding dateert van 1382. Het Kasteel is thans een museum met een beeldentuin.

Na 3 km op weg naar Heino komen we langs het tweede huis. 

Landgoed 't Rozendael
Rozendaelseweg 3,
8141 NC Heino 

't Rozendael is particulier bezit en is niet te bezichtigen. In 1999 werd de buitenplaats aangemerkt als rijksmonument. 

Na een kleine 14 km van de route landhuis nummer drie. 

Den Berg
Heinoseweg 2,
7722 JP Dalfsen 

(havezate) Den Berg is gebouwd in 1705 en kreeg in 1742 een park van ongeveer 60 hectare. Het huis en het park zijn helaas niet te bezichtigen.  Ruim zeven kilometer verder weer een landgoed, samen met De Vilsterse Molen en de Sint Willibrorduskerk een mooi stukje historisch landschap. 

Landgoed Vilsteren
Vilsterseweg 17,
7734 PD Vilsteren 

Het Huis en het dorp Vilsteren behoort tot het 1035 hectare grote landgoed Vilsteren BV dat sinds 1850 in handen is van de familie Cremers. De ondergrond en een aantal gebouwen, zoals "Groot Spijker" en de bijgebouwen, zijn eigendom van deze familie. De bewoners van het dorp betalen pacht. Huizen en boerderijen die op het landgoed staan zijn te herkennen aan de donkergroen-lichtgele luiken, het wapen van de familie Van Vilsteren. Verder is de familie Cremers beheerder van bosgebieden en een landgoedcamping. Kitty Verrips-Roukens schreef in 1982 het boek Over heren en boeren. Een Sallands landgoed. Dit boek gaat over de geschiedenis van het dorpje Eeckeren (lees: Vilsteren) tussen 1800 en 1977. Over het landgoed en het dorp is door de KRO eind jaren 70 een documentaire gemaakt "De trein stopt niet in Vilsteren" die in 2006 nog op de Nederlandse televisie is herhaald. 

Vijf kilometer verder bij Ommen vinden we Landgoed Het Laer op ons pad. 

Landgoed Het Laer
Het Laar 2,
7731 AV Ommen 

Rond 1380 komt er een havezathe Het Laer in de middeleeuwse bronnen voor. Dit huis, dan niet meer dan een boerderij, is in de achttiende eeuw gesloopt. Iets verderop werd rond 1700 een nieuw buitenhuis gebouwd, dat nog steeds te bewonderen is. Het witgepleisterde huis ligt in een prachtig park met lange zichtassen. Begin twintigste eeuw kocht baron Van Pallandt, die op Eerde woonde, het landgoed. Net als zijn huis te Eerde schonk de baron Het Laer aan de oosterse wijsgeer Krishnamurti, die het na een aantal jaren weer teruggaf. Nu is Het Laer een locatie voor huwelijken, evenementen en zakelijke bijeenkomsten. 

We zijn gemeente Ommen nog niet uit en de volgende duikt op. 

Kasteel Eerde
Kasteellaan 1,
7731 PJ Ommen 

Kasteel Eerde heeft een rijke geschiedenis. In de 14e eeuw stond hier al een versterkt huis van hout. De bewoner was de beruchte roofridder Evert van Essen. Hij roofde en plunderde in de omgeving. De bisschop van Utrecht vond dat dit niet langer zo kon en liet in 1380 het rovershol van Evert platbranden tijdens een straf-expeditie. Het kasteel zoals je dat nu ziet werd gebouwd in 1715 in opdracht van Johan Werner, baron van Pallandt. Het kasteel staat op de hoofdas van het landgoed, die vroeger zelfs nog honderden meters verder liep dan de provinciale weg. Een van de projecten in het kader van Eerde 2020 is het in ere herstellen van deze hoofdas. Je kunt het kasteel bezoeken tijdens speciale excursies van Natuurmonumenten. 

Na 83 km op de route, net na de watermolen, die op het landgoed Singraven ligt, komen we bij het landhuis

De Molen van Singraven is een door water aangedreven molen met 3 onderslagraderen op de Dinkel 

Huis Singraven
Molendijk 37,
7591 PT Denekamp 

Het eerste Huis Singraven dateert uit 1415. De naam Singraven betekent "grote gracht". In 1651- 1653 werd het gesloopt en vervangen door een nieuw huis waar in 1661 nog een traptoren aan is toegevoegd. Tot het landgoed behoren behalve de havezate ook de watermolen van Singraven aan de Dinkel, een koetshuis en een aantal pachtboerderijen.

Na ruim 135 km op de route, net onder Goor komen we aan bij het volgende landhuis 

Landgoed Weldam
Weldammerlaan 5,
7475 MJ Markelo 

Weldam, gelegen in de schitterende bosrijke omgeving van zuid-west Twente in de gemeente Hof van Twente, is één van de grotere landgoederen van Oost- Nederland. Het eeuwenoude landgoed, met het kasteel en tuinen als middelpunt, bestaat uit bossen, akkers, weilanden, beken, karakteristieke lanen, monumentale huizen en boerderijen. Aan de luiken, geschilderd in de kleuren zwart en geel kan men herkennen dat men te maken heeft met een gebouw van het landgoed. 

Op 145 km van de route komen we langs het laatste landhuis.

Huis Diepenheim
Stedeke 4,
7478 RV Diepenheim 

Het huis wordt voor het eerst vermeld in 1177, toen de toenmalige burcht werd verwoest. In 1180 wordt een nieuw huis gebouwd. Het veranderde meerdere malen van eigenaar, totdat het in 1925 werd gekocht door de familie De Vos van Steenwijk. Het huis wordt thans nog steeds bewoond door de baronesse De Vos van Steenwijk.  Na dit landhuis rijden we nog enkele kilometers door en komen we bij het eindpunt van de route, Café Restaurant de Viersprong. 

 

Ontvanger

Email *:
Naam:

Verzender

Email *:
Naam:

Info

Wanneer: :
Opmerking: