We starten onze rit door Drenthe bij Restaurant De Nije en gaan richting Havelte, hier komen we het eerste landhuis tegen.
Huis Overcinge
Linthorst Homanlaan 1
7971 RK Havelte
Al in 1313 wordt Overcinge genoemd, maar het is de uit Utrecht afkomstige familie Struuck die in de zeventiende eeuw op deze plek een modern landhuis laat verrijzen. De eerste Struuck, zo gaat het verhaal, had ruzie gekregen met de Utrechtse bisschop en werd min of meer verbannen. Een latere Struuck werd schout (schulte) van Havelte. Hij had een langlopende ruzie met een dorpsgenoot over het eigendom van Overcinge en pas na vele rechtszaken werd in zijn voordeel beslist. Overcinge bestond toen uit boerderijen, die door zoon Johan Struuck werden afgebroken om plaats te maken voor een nieuw landhuis. In de negentiende en twintigste eeuw was het huis de woning van de Drentse commissaris der Koningin, totdat het eigendom werd van de Volkshogeschool. Tegenwoordig is Overcinge een evenementenlocatie.
Al na 22 km zijn we bij het tweede Landhuis, in gebruik als hotel-restaurant.
De Havixhorst
Schiphorsterweg 36,
7966 AC De Schiphorst
De Havixhorst is een in 1618 erkende havezate gelegen op een landgoed. De Havixhorst wordt voor het eerst genoemd in 1371. Tot in de 17e eeuw is Havixhorst in het bezit geweest van leden van de familie Van den Clooster. Vanaf de 15e eeuw bezaten de heren van Havixhorst het collatierecht in de kerk van IJhorst. De familie Van den Clooster bezat ook de havezaten Rheebruggen en Vledderinge. In 1580 werd ook de havezate Batinge door hen veroverd, maar moest weer worden afgestaan. In de 17e eeuw vererfde de Havixhorst naar de familie Van Munster. Vanwege financiële problemen moest Reinold van Munster in 1658 afstand doen van de Havixhorst en ruilde zijn bezit met erve Ibinge te Echten van Johan de Vos van Steenwijk. De familie De Vos van Steenwijk heeft de havezate bijna driehonderd jaar, van 1658 tot 1956, in bezit gehad. In 1956 vererfde Havixhorst naar twee achternichten, de dames Van Mourik, die de Havixhorst in 1963 verkochten waarna in de loop der jaren flinke herstelwerkzaamheden plaats hebben gevonden en bijvoorbeeld het koetshuis weer volledig is opgebouwd. In die periode is het afwisselend in gebruik geweest als bejaardentehuis, vakantieoord voor jongeren, opvangcentrum voor Vietnamese vluchtelingen, en is uiteindelijk als hotel in gebruik genomen. In 1982 is de Havixhorst aangekocht door Het Drentse Landschap en zijn verbouwingen en restauratie verder voortgezet. Er is nu ook een beeldentuin op het landgoed.
Na 72 km op de route komen we bij nummer drie, weer een hotel, midden in Coevorden.
Kasteel Coevorden
Kasteel 29,
7741 GC Coevorden
Het kasteel kent een roerige geschiedenis. Vanwege de ligging in moerasgebieden op doorgangsroutes, met name die tussen hanzesteden Münster en Groningen, en vanwege de lucratieve tolrechten, was de vesting van groot strategisch belang. In 1938 heeft de gemeente Coevorden het kasteel aangekocht, waarna in 1968 gestart werd met de restauratie. Bij een restauratie in 2010 werd de rode verf verwijderd. Het kasteel heeft sinds 1965 de beschermde status van Rijksmonument en in gebruik als Hotel.
Het volgende landhuis ligt in het noorden van Drenthe, dus is de komende 77 km alleen maar genieten van het landschap, alles komt voorbij: weideland, bossen en heiden! Langs het Noord Willemskanaal zien we op de route aan de overkant van het kanaal Landgoed Bosch en Vaart. Om het te bezoeken moet u een stukje van de route afwijken als u het kanaal bent overgestoken! De route eindigt 19 km verder in Roden.
Museum Havezate Mensinge
Mensingheweg 7,
9301 KA Roden
Mensinge is een havezate (versterkt huis). Het huis, dat tot 1985 particulier bewoond was, is
nu te bezichtigen als oudheidkamer. Bij de havezate hoort een groot bos, het Mensingebos. Lange tijd was het Mensingebos verboden terrein. Nu is het Mensingebos vrij toegankelijk en kan iedereen zorgeloos genieten van het mooiste stukje natuur dat Roden te bieden heeft.