Motorlaarzen of motorschoenen?

Motorlaarzen of motorschoenen?

Voor iedereen een passende oplossing.

Motorlaarzen? Nee ik heb thuis gewoon stevige schoenen die prima functioneren als motorschoen. Stevig, en ik loop er tenminste niet mee voor gek.
Je wilt niet weten hoe vaak ik dit hoor van mijn vrienden, collega's, buren en kennissen. Maar ze slaan de plank zo finaal mis dat ik het na meer dan tien keer uitleggen toch nog een keer probeer, het is namelijk echt niet veilig genoeg om met je normale schoenen op de motor te stappen. Veel motorrijders denken dat er nog steeds maar een heel beperkt aantal modellen zijn waaruit ze kunnen kiezen maar niks is minder waar. Tegenwoordig heb je zoveel modieuze motorlaarzen of -schoenen dat als je ze in een normale schoenenwinkel zou neerleggen je echt totaal niet zou verwachten dat het motorschoenen zijn. Ik ga je middels deze blog proberen op weg te helpen en vertellen waar je het beste rekening mee moet houden. Dus zorg goed voor jezelf en schaf het juiste schoeisel aan!

Wat is de functie van motorlaarzen?

Hoogstwaarschijnlijk zijn je motorlaarzen of -schoenen wel het meest belangrijke onderdeel van heel je outfit. Probeer maar eens te bedenken waar je schoeisel allemaal wel niet goed voor is: je wilt te allen tijde droge en warme voeten hebben maar ook zorgen dat je voeten niet beschadigen bij een eventuele val- of glijpartij. Ook wil je dat je schoeisel comfortabel zit en vooral blijft zitten als je veelvuldig aan het schakelen bent. Als je ergens aankomt met de motor of het nou op het werk is, of ergens op een terrasje, dan doe je natuurlijk als eerste je helm af. Maar daarna gaan logischerwijs je jas en handschoenen uit, en vervolgens vaak ook je broek. Wat houd je dan over? Juist ja, je motorlaarzen of -schoenen. Er komt dus automatisch nog een functie bij en dat is dat het wel prettig zou zijn als ze ook nog lekker zouden lopen, en dat het er daarnaast ook nog eens mooi uitziet. Je snapt nu wel dat motorschoeisel niet zomaar wordt ontworpen puur voor op de motor, maar ook zeker voor daarnaast. Tegenwoordig zijn er al een heel wat merken die een speciale lijn met motorschoeisel hebben ontworpen waar je zeker wat vindt wat bij jouw smaak past.

Verschillende stijlen motorlaarzen en motorschoenen

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende stijlen motorlaarzen en -schoenen dat er oprecht voor ieder wat wils tussen zit. Het grootste verschil zit hem in het gebruik en aan de andere kant draait het om ieder zijn smaak. Je hebt bijvoorbeeld motorlaarzen die echt speciaal zijn gemaakt voor op een circuit, maar ook gewoon casual sneakers die er echt totaal niet uitzien als ijzersterke motorschoenen. Ik zal hieronder wat stijlen toelichten om je alvast wat meer inzicht te geven in wat er allemaal beschikbaar is.

Race/sportmotorlaarzen

Wie snel wilt zijn, krijgt natte voeten.
Speciaal ontwikkeld voor het serieuze scheurwerk als je een dag naar het circuit gaat. De laars zit strak om je been heen en is vaak wat hoger dan een normale motorlaars die niet speciaal is ontworpen voor op het circuit. Behalve een ritssluiting zitten er ook meerdere kliksluitingen en gespen om ervoor te zorgen dat je voor de volle 100% bent beschermd. Ook zijn er tegenwoordig veel sportmotorlaarzen standaard uitgerust met een brace, zo'n brace zorgt ervoor dat de kans op bijvoorbeeld een enkelbreuk aanzienlijk wordt verminderd. Omdat een echte sport/racemotorlaars puur is ontwikkeld om je te beschermen onder hoge snelheden is je bewegingsvrijheid wel wat beperkt. Zo gaan schakelen en remmen wel perfect, maar heel eenvoudig van je motor richting een terrasje lopen is iets minder makkelijk. Dat heeft allemaal met de stijfheid van de laars te maken en vergt dus een klein beetje oefening. Aangezien de meeste sportieve motorrijders weleens het asfalt licht aanraken, zijn bijna alle race/sportlaarzen speciaal uitgerust met vervangbare sliders en harde beschermplaten. Het nadeel is helaas wel dat bijna geen enkele racelaars waterdicht is. Hier geldt dus niet "Wie mooi wilt zijn, moet pijn lijden," maar eerder "Wie snel wilt zijn, krijgt natte voeten."

Race/sportmotorlaarzen

Tour motorlaarzen

Dit is eigenlijk het meest veelzijdige type motorlaars wat er is. Zo is dit type geschikt voor het normale woon- en werkverkeer, maar ook voor echte tourritten. Vaak bestaan zulk soort laarzen uit een combinatie van leder en (slijtvast) textiel. Gelukkig zijn in tegenstelling tot race/sportmotorlaarzen de tourmotorlaarzen wel vaak voorzien van een waterdicht en ademend membraan zoals GoreTex, Raintex, Outdry etc. Vaak zijn de hiel en de neuzen flink verstevigd en beschikken ze over speciale enkel protectie. Om het gebruiksgemak te vergroten wordt er vaak gebruik gemaakt van een handige ritssluiting. Vanwege de veelzijdigheid is een tourlaars vaak erg comfortabel en de prijzen beginnen vaak rond, of net onder de honderd euro.

Tour motorlaarzen

Allroad / enduro motorlaarzen

Allroad motorlaarzen zitten al een aantal jaren in de lift naar boven en dat is niet voor niks. Als je af en toe lekker offroad wilt gaan crossen met je motor dan heb je daar met allroadlaarzen geen kind aan. Vaak zijn allroadlaarzen wat ruiger qua uiterlijk, compleet waterdicht, stevig, en zijn lekker hoog zodat je lekkerder offroad kan rijden. Het prettige hiervan is dat je er natuurlijk ook gewoon mee op de snelweg kunt rijden, ze zijn eigenlijk vergelijkbaar met tourlaarzen alleen dan wat ruiger en steviger.

Allroad / enduro motorlaarzen

Motorsneakers / motorschoenen

Dit type motorschoenen is eigenlijk het meest in opkomst en dat is niet voor niks. De vraag naar een schoen voor op de motor die net zo hip en trendy is als je normale vrijetijdschoenen was enorm, maar moeilijk te realiseren schijnbaar. Tegenwoordig niet meer, want er zijn nu lijnen motorsneakers die naadloos zouden aansluiten bij je normale sneakers, die je thuis in de schoenenkast hebt staan. zie bijvoorbeeld van het merk Alpinestars motorschoenen. Qua comfort doet deze schoen daarom ook niet onder voor een gewone sneaker. Vaak zijn deze motorschoenen voorzien van hiel, teen en/of enkelprotectie. Wat wel belangrijk is om te weten is dat een motorschoen natuurlijk nooit evenveel bescherming zou kunnen bieden als een motorlaars. Ik hoef denk ik niet uit te leggen waarom, ook hebben motorsneakers vaak een waterdicht membraan waardoor je ook geen last zult krijgen van natte voeten.

Motorsneakers / motorschoenen

Related Posts