Waterdichte motorkleding

Waterdichte motorkleding

In ons land is de kans op een nat pak tijdens het motorrijden vrij groot!

Waterdichte motorkleding: direct laminaat

In ons land is de kans op een nat pak tijdens het motorrijden vrij groot, na een tijdje rijden is je motorkleding helemaal volgezogen met water en voelt daardoor koud en zwaar aan. Uiteindelijk hoop je natuurlijk dat je pak weer droog is aan het einde van je werkdag zodat je niet weer helemaal nat naar huis hoeft te rijden. Als je motorkleding hebt dat voorzien is van een direct laminaat heb je daar veel minder last van.

Motorkleding direct laminaat

Volledig waterdicht en goed ventilerend, hoe werkt het?

Bijna alle motorkleding is waterafstotend gemaakt. Maar dat wilt niet meteen zeggen dat het per definitie volledig waterdicht is. In Nederland is het wel handig als je motorkleding goed waterdicht is aangezien het hier nogal vaak regent. Waterdicht alleen is niet genoeg, de stof moet ook goed ademen. Een membraan zorgt ervoor dat je motorkleding waterdicht is en kan ademen. Het meest bekende membraan is GoreTex. Daarnaast zijn er nog veel meer verschillende merken en types zoals bijvoorbeeld Outdry, Raintex DL, Drytex. Het mooie van een membraan is dat de stof zo fijn is dat er geen waterdruppels doorheen kunnen, maar wel waterdamp (zweet). Op die manier blijft water buiten en worden warmte en vocht toch goed afgevoerd.


Verschillende membranen

Een membraan kan op verschillende manieren worden toegepast. De meest goedkope optie is een Z-Liner membraan. Hierbij 'hangt' het membraan tussen de buitenlaag en de binnenvoering. Zulk soort membranen worden vaak toegepast in de wat goedkopere motorkleding. Naast een Z-liner membraan bestaat er ook een uitritsbaar membraan. Dit wordt vaak toegepast bij 4-seizoenen-jassen (3in1 jassen), waarbij je naast de warmtevoering ook de regenvoering eruit kan ritsen. Op die manier hou je een doorwaai zomerjas over. De beste en mooiste (trouwens ook de duurste) optie is een direct laminaat. Hierbij is de waterdichte laag (het membraan) tegen de buitenlaag van de kleding geplakt. Op die manier worden de waterdichte laag en de buitenlaag samen één. Daarnaast zijn de naden van de jas helemaal met de hand dicht getapet om te voorkomen dat er via de naden alsnog water binnenkomt. Vandaar dat direct laminaat ook duurder is dan de hierboven genoemde opties.


Wat zijn de voordelen van een direct laminaat?

Het nadeel van een loshangend membraan is dat de buitenlaag van de kleding zich vol zuigt met water als het regent. Hierdoor komt er allemaal water tussen het membraan en de buitenlaag terecht waardoor de kleding zwaar wordt en langzamer droogt. Daarnaast wordt met water volgezogen kleding sneller koud. Omdat bij direct laminaat de waterdichte laag tegen de buitenlaag aan geplakt zit neemt de kleding nagenoeg geen water op. Vandaar dat een jas met een direct laminaat dus minder zwaar wordt en beter beschermt tegen kou. Tot slot is ook het ademend vermogen groter.

Voordelen van motorkleding met direct laminaat:

- Waterdicht en ademend
- Zuigt zich niet vol met water
- Droogt snel
- Minder snel koud

Related Posts