1 jaar samen met de Virb

1 jaar samen met de Virb

De exacte datum weet ik niet meer, ben een man. Die vergeten dat soort dingen

Maar het zal ongeveer een jaar geleden zijn, waarschijnlijk iets langer aan de review datum te zien. Ik kreeg een review model van de Garmin Virb, dit was mijn eerste actioncam. Zelf had ik al langer zitten kijken, voor een actioncam. Maar kon nooit echt goede redenen bedenken om een paar 100 euro uit te geven aan iets wat misschien altijd in de kast ligt.

Dus voor mij kwam het mooi uit dat Garmin zo vriendelijk was om er een paar weken 1 uit te lenen.

Gebruik op de motor
Na wat aanklooien en filmpjes maken van vogels in de tuin. Was het dan tijd om toch filmpjes te maken op de motor. Dit is eigenlijk waar ik hem voor wilde gebruiken. Filmpjes maken van motorrijden ter ondersteuning van de website. Dat was het idee. Het idee was goed, slecht uitgewerkt zo als de meeste goede idee. Dus we gingen op pad camera aan, leuke toevoeging is GPS kan je mooi kijken waar het filmpje is gemaakt. (eventueel ook snelheid, maar schijnbaar kan de politie je dan nog boetes geven met terugwerkende kracht, dus dat maar niet op youtube). En hier verandert het goede plan in een plan met slechte uitwerking. Het ligt niet aan de camera of de positie waar die op bevestigd is. Maar motorrijden is gewoon heel saai om naar te kijken. Het is mij nog nooit gelukt om een echt leuk filmpje te maken van de rit. Ik heb verschillende dingen geprobeerd. Versneld afspelen, hoogte punten er uit knippen en noem maar op. Maar ik vind het saai blijven. Er gebeurt als alles goed gaat ook zo weinig. Je maakt een bochtje naar links, bochtje naar rechts en dat is het. Onze ritjes duren meestal zo'n 3 uur. Dit gaat ook niemand voor zijn plezier helemaal kijken. Bochten werk is ook niet spectaculair, knie sliders verslijten harder van in de kast liggen dan het asfalt raken en beide wielen blijven op de grond. Geen top snelheden van 300 door de bebouwde kom. Kortom we rijden te saai voor leuke filmpjes.


En nu...
Natuurlijk had ik naar het terug sturen van de Virb, er nog niet genoeg van. Had er inmiddels 1 besteld. Net na dat ik er achter komen dat het gewoon saai is om naar te kijken. Maar gelukkig heb ik meer hobby's dan vrijetijd. 1 daar van is mountainbike. Weer zo'n goed idee net 5 minuten voor vertrek. De Virb gaat mee met mountainbike snel alle hulp middelen opzoeken. Ding op mijn stuur vast gemaakt en gaan. Mountainbike + camera op je stuur is beelden om misselijk van te worden. De ingebouwde digitale stabilisator kan dit gewoon niet aan. En het is dus ook saai om te kijken hoe wij die route afleggen. Ligt weer aan ons we gaan niet keihard en doen ook geen gekke stunts. Maar dit geef ik niet op natuurlijk, net voor een paar 100 euro aan spullen besteld. Want die camera is het geld niet, dan moet er nog voor zo'n 100 euro aan accessoires bij en een sd kaartje. Je kent het wel. Gelukkig krijg je als je hem op je helm plakt iets betere beelden. En zo mijn eerste filmpje waar ik tevreden over ben is af. Je moet er wel even voor naar de Ardenne en een paar keer je benen op blazen op een berg, maar dan heb je ook wat.Het voordeel van mountainbike is ook dat je iets makkelijker even kan stoppen om te filmen of even inhouden om de rest voor te laten. Zo dat het iets leuker wordt om naar te kijken. De kunst is ook vanuit andere hoeken proberen te filmen.

Dit smaakt naar meer
Gelukkig het was geen miskoop. Maar nu voor 1 leuk filmpje en 100 uur aan slecht beeld materiaal heb ik hem niet gekocht. Gelukkig doen we ook nog wel eens een obstakel run mee. (dit is lopen door de modder en obstakels nemen). Je moet wat op je zaterdag. Er staan maar zat filmpjes online van mensen die mee lopen. Dus dat kan ik ook. Weer voor 50 euro aan spullen gekocht. Een harnas dat die op je schouder kan en hoofdband. Nu zelfs al een week van te voren. De ideeën worden steeds beter voorbereid. Eerst een test rondje om het blok met het harnas. Dat ding werkt niet, camera schud alle kanten op als je gaat rennen. Ding ligt nu in de kast heb, het nooit kunnen gebruiken. Misschien als er ooit kinderen of zo komen, dat ik er een stiek aan kan maken dat die niet weg loopt. Maar voor de Virb werkt het niet.

Test rondje 2 met de hoofdband, dit gaat al een stuk beter. Die gaat mee met de run. Na zo'n paar km door de modder gebaggerd en geklommen in touwen, komen we op het moment dat we in het water moeten springen vanaf een boot. Dit had ik natuurlijk niet getest. Maar tip voor iedereen doe je hoofdband af of hou hem goed vast. Het schiet dus van je hoofd af. (had het kunnen weten maar even niet aan gedacht) en uit ervaring weet ik nu dat ze standaard niet blijven drijven.

Ik denk dat die er nog steeds ligt, wat baalde ik. Net mijn eerste filmpje af en nu heb ik hem niet meer.
2de virb
Naar een weekje twijfelen toch maar besloten om een nieuwe te kopen. Ik was tenslotte verslaafd geraakt aan het filmen van alle onzin. Garmin weer gemaild die waren zo vriendelijk om mij weer korting te geven op de 2de Virb. Ik denk dat ze wel gelachen hebben. Net zoals dat ik er nu om kan lachen. Er stond tenslotte nog 1 obstakel run gepland en wat uitstapjes op de mountainbike.

Ik denk dat het ongeveer 3 weken voor de run was, toen ik ging nadenken hoe ik moest filmen. (je leert van je fouten, zeggen ze wel eens). Na 100 filmpjes van andere gekeken te hebben kwam ik tot de conclusie dat ik de leukste filmpjes vind die gewoon vanuit de hand gefilmd zijn. Dus selfie stick besteld. En daar gingen we weer de modder in met de camera. Dit ging perfect af en toe beetje lastig met een stok door de modder. Lens vies, maar ook daar had ik wat op gevonden: likken. Dit is misschien wel het ranzigste wat er is: de lens schoonlikken als die onder modder zit, maar het werkt. Rain x, turtle wax en andere middeltjes wat druppels moet tegen gaan, het werkt niet. Soms moet ik nog meer likken, zie ik dan thuis, maar ja je kan niet alles hebben.En hoe nu verder
Inmiddels is er ook een GoPro Hero4 Silver toegevoegd aan het hoekje van elektronica hebbedingen. Hier zullen binnenkort ook wel de eerste beelden van online verschijnen. En een review hoe die bevalt. Ben vooral benieuwd hoe het beeld is ten opzichten van de Virb.

Ik hoop dat Garmin en TomTom nog zo vriendelijk zijn om nog een test model op de post te doen van hun nieuwe speeltje (of natuurlijk andere fabrikanten)

Verder ga ik nog heel veel uitproberen, om zo leuk mogelijke filmpjes te maken. Ik hoop dat ik ook leuke filmpjes van motorrijden ooit kan maken. Misschien met een 2de camera erbij, dat het wat leuker wordt. Tips zijn natuurlijk altijd welkom.

Dit was niet echt een review of iets, zie dit meer als een blog van mij. Wilde het gewoon even kwijt, hoop dat jullie genoten hebben van deze onzin.

Related Posts