Wintertip #1 : Accu onderhoud

Wintertip #1 : Accu onderhoud

Hoe te zorgen dat je motor altijd start

In de winterperiode rijden de meeste motorrijders veel minder als in de zomer. Dit is natuurlijk een aanslag op je accu, de meeste motoren verbruiken toch stiekem wat stroom als ze stil staan door de aanwezige elektronica. Ook hebben accu's de vervelende eigenschap om altijd leeg te zijn wanneer je ze nodig hebt.

Goedkoop is duurkoop

Een acculader is iets waar je niet op wilt besparen, een goede acculader is intelligent en heeft een programma om jouw accu in topconditie te houden. Een goede acculader kost al snel tussen de 50 en 150 euro. Maar dit is het zeker waard en vaak goedkoper dan elk seizoen een nieuwe accu te kopen.

Waar moet op te letten

Bij het aankopen van een acculader moet je vooral op het laadprogramma letten en de aansluiting op de motor. De meeste A-merk acculaders beschikken over een laadprogramma en onderhoudsprogramma, welke automatisch worden gestart en uitgevoerd als de lader wordt aangesloten. Elk merk heeft zijn eigen mooie verhalen over waarom juist hun lader het beste is, kijk welke lader het beste aansluit bij jouw behoeftes.

Beschikt jouw motor over een CANBUS systeem dan zijn er speciale laders voor jouw motor, zoals de CTEK C5 Powersport , die wij al wel eens getest hebben in een uitgebreiden review.

Aansluiting en gebruik

Het beste is om de motor, wanneer je hem langere tijd niet gebruikt, altijd de acculader aan te sluiten. Zo houd je de accu in topconditie en start je motor altijd goed. Daarom raad ik ook aan om de meegeleverde kabels te gebruiken en netjes weg te werken zodat je er altijd goed bij kan.

Zelf heb ik hem weg gewerkt in de buddyseat en sluit hem altijd aan wanneer ik de motor langer als een week niet gebruik.

Related Posts