Hoe stal jij jouw motor in de winter?

Hoe stal jij jouw motor in de winter?

8 nuttige tips om jouw motor echt klaar te maken voor de winter.

We gaan weer richting de winter. Tijd om de motor klaar te maken voor de winterstalling. Je kunt de motor in de huidige toestand wegzetten, maar met onze 8 nuttige tips maak je jouw motor echt klaar voor de winter. Hierdoor komt de motor volgend voorjaar beter uit de winterslaap.

Maandenlang staat de motor stil. In deze maanden slijt de motor niet door het gebruik, maar de motor heeft het toch zwaar te verduren. De gevolgen kun je op de volgende manier beperken.

Tip #1 – Stal de motor in een droge en geventileerde ruimte

De motor onder een afdakje zetten met dikke dekens erover is niet de beste manier van stallen. Je kunt de motor het beste in een droge ruimte zetten met speciaal ervoor gemaakte hoezen. Deze zijn namelijk ventilerend. Onvoldoende ventileren kan zorgen voor roestvorming.

Tip #2 – Let op de eisen van de verzekeraar

De motor moet zo goed mogelijk beschermd worden, maar vergeet daarbij het risico van diefstal niet. Verzekeraars kunnen bijvoorbeeld eisen dat de motor wordt verankerd in de ruimte waar het motorrijtuig staat om te overwinteren. Benieuwd naar de eisen? Klopt dan eens aan bij motorverzekeraar Alpina.

Tip #3 – Zet de motor schoon in de winterstalling

Een motor kan best wel iets hebben, maar vuil moet je geen maanden de tijd geven om de motor aan te tasten. De motor moet "als nieuw" onder de beschermhoes komen. Zorg ook voor een goed gereinigde ketting. Na het schoonmaken de ketting wel weer goed invetten natuurlijk.

Tip #4 – Zorg voor een volle tank

Door de tank nog vol te gooien voorkom je roestvorming in de binnenkant van de tank. Waar brandstof zit kan namelijk geen roest ontstaan.

Tip #5 – Voorkom schade door vorst

De meeste motoreigenaren hebben niet de mogelijkheid om de motor weg te zetten in een verwarmde ruimte. Dat hoeft ook niet perse, maar zorg in ieder geval wel voor voldoende koelvloeistof in de motor. Anders kunnen de leidingen namelijk kapot vriezen. Vergeet ook je uitlaat niet. De uitlaat kun je het beste even dichtstoppen met bijvoorbeeld een stuk stof.

Tip #6 – Ook de accu heeft aandacht nodig

De accu kun je loskoppelen en tijdelijk opslaan in een vorstvrije en droge ruimte. Koppel de accu aan een druppellader, zodat de accu goed op spanning blijft.

Tip #7 – Olie verversen en oliefilters verwisselen

Vóór de winterstalling is een goed moment om de olie in de motor te verversen. Oude olie kan namelijk schade aanrichten aan de motor. Als je toch met de olie bezig bent, vervang dan ook gelijk de oliefilters. Prettig dat je zo in het voorjaar direct weg kunt rijden.

Tip #8 – Haal de motor af en toe van stal

Veel eigenaren van motoren gaan tijdens de winterstalling de motor af en toe even starten. Dat is niet de oplossing. Het advies is om er ook mee te rijden. De motor moet namelijk goed op temperatuur komen.

Met deze tips kun je jouw motor goed en veilig in de stalling zetten. Klaar voor het voorjaar.

Related Posts